Početna  /  Zbog zemljišta u bivšoj kasarni Grad Trebinje i Eparhija ZHiP idu pred sud
Hercegovina

Zbog zemljišta u bivšoj kasarni Grad Trebinje i Eparhija ZHiP idu pred sud

TREBINJE – Zbog nerealizovanog ugovora kojim je, prema odluci Vlade Srpske, Grad Trebinje bio dužan da Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj stavi na raspolaganje i korištenje dio zemljišta bivše trebinjske kasarne „Luka Vukalović“, ova dva subjekta sutra će se suočiti pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju. Ovim povodom danas je sazvana vanredna sjednica Skupštine grada Trebinja na kojoj su iz pozicije i opozicije pljuštale optužbe da navedeno pravno pitanje ima apsolutnu političku pozadinu.

sg_trebinje_2_mojahercegovina

Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, odlukom Vlade Srpske iz 2007. godine, na prostoru kasarne „Luka Vukalović“ date su na korištenje parcele čija površina danas iznosi 8.678 metara kvadratnih. Zatim je Eparhija 2012. godine zaključila sporazum sa Gradom Trebinjem u kome se on obavezao da će, nakon što stekne pravo raspolaganja i korištenja neperspektivnih lokacija i ostalih nekretnina u navedenoj kasarni, Eparhiji naknadno omogućiti realizaciju Vladine odluke iz 2007. godine. Godinu kasnije, Grad Trebinje je, sa Republičkom direkcijom za obnovu i razvoj, potpisao ugovor o prenosu prava raspolaganja i korištenja neperspektivnih lokacija i ostalih nepokretnosti u kasarni „Luka Vukalović“, ali nakon toga nije regulisao međusobne odnose sa Eparhijom, niti joj omogućio realizaciju navedene odluke kao što je bilo propisano.

Stoga je, nakon što je Grad Trebinje u decembru prošle godine raspisao javni oglas radi prodaje jedne od nekretnina koja je po odluci Vlade trebala da bude data Eparhiji na korištenje, Eparhija tražila od Okružnog privrednog suda u Trebinju da izda privremenu mjeru zabrane raspolaganja ovim nekretninama, što je on i uradio. Zbog toga je Gradu Trebinju, u januaru ove godine, zamjenik javnog pravobranioca odbio da da saglasnost na nacrt ugovora o kupoprodaji koji je trebalo da bude zaključen sa firmom „Antikorozija“ iz Gacka.

Gradonačelnik Slavko Vučurević tvrdi da je Eparhija „nespretno uletjela u zamku SNSD-a“, te da je njen čin traženja privremene zabrane raspolaganja ovim nekretninama „isključivo politička priča“ koja za cilj ima da onemogući planirane građevinske radove na zemljištu kasarne.

– Nasjeli su i postigli ono što im je i bio zadatak, a to je da se pravnom zavrzlamom onemogući Grad Trebinje da prometuje, da ostvari da to bude gradilište narednih sedam, osam mjeseci onako kako je to i traženo, da se ne gradi Palata pravde iz sredstava Evropske komisije i donacija, da se ne rade 32 stana za socijalne kategorije iz Fonda za raseljena lica, da se ne rade hoteli, da se ne rade sportski tereni, autocentar i 150 stanova, za šta postoji interes. Tim i takvim aktom Eparhija je zloupotrebljena i dovedena u situaciju da štiti interese SNSD-a i da na ovakav način prejudicira izbornu volju građana za predstojeće lokalne izbore – rekao je Vučurević.

Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

Sa druge strane, Zdravko Butulija, šef kluba odbornika SNSD-a, smatra da je Gradska uprava Trebinja, na čelu sa gradonačelnikom Vučurevićem, ta koja hoće od ovoga da napravi političku priču.

– Imamo situaciju da je Grad Trebinje, odnosno gradonačelnik, potpisao sporazum 2012. godine i 2013. godine sa nadležnom republičkom institucijom, a posle svega toga postupio potpuno suprotno od onoga što je potpisao i da je jednu od nekretnina koja ja navedena u tom sporazumu i ugovoru o prenosu prava u ovoj situaciji stavio u postupak prodaje i, nažalost, prouzrokovao ovu situaciju – rekao je Butulija.

Zdrvko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina=
Zdrvko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima Danijele Novaković, pravobranioca RS, odluka Vlade RS da sporno zemljište da na raspolaganje Gradu Trebinju i Eparhiji je zakonita, a na Okružnom privrednom sudu je da odluči ko će dobiti pravo vlasništva nad ovim nekretninama.

– Dok se ne dokaže suprotno, odluka Vlade RS je zakonita i ona se mora poštovati, a ona nije ispoštovana do kraja. Grad Trebinje je danas uložio prigovor na mjeru obezbjeđenja koja je donesena nad spornim nekretninama površine 8.678 kvadrata i neće moći da raspolaže tom imovinom dok se sud ne donese konačnu odluku – zaključila je Novaković.

Danijela Novaković (FOTO: Moja Hercegovina)
Danijela Novaković (FOTO: Moja Hercegovina)

Jelena Denda

10 Shares
10 Shares
Copy link