Početna  /  Zbog zaraženih u fabrici ribe, u Stocu će biti testirani policajci, zaposlenici vrtića i socijalnih ustanova
Hercegovina

Zbog zaraženih u fabrici ribe, u Stocu će biti testirani policajci, zaposlenici vrtića i socijalnih ustanova

FOTO: Klix

“Za razliku od subote kad su svega četiri osobe imale blago povišenu temperaturu, već danas mi imamo deset osoba koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, te tri osobe koje imaju gubitak okusa i mirisa što je karakterističan simptom COVID-a kod mlađih osoba“, kazao nam je direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Oni su, prema njegovim riječma, na simptomatskoj terapiji, koja podrazumijeva snižavanje temperature paracetamolom, nadoknadu tečnosti i pojačanje vitamina.

“Za sada samo smirujemo simptome, jer za ovu virusnu infekciju nema nikakvog lijeka. Jedino u slučaju upale pluća uključuju se antibiotici, kako bi se spriječila superinfekcija i dolazak bakterije na pluća, što bi dodatno sve zakomplikovalo“, pojašnjava nam Raguž.

Naglašava kako za sada nema ozbiljnih simptoma niti hospitalizovanih osoba, te podsjeća da su svi zaraženi u fabrici radno aktivni i ne spadaju u rizične grupe.

“Ono što nas brine jeste mogućnost da su bili u kontaktima sa osobama iz rizičnih grupa, a tu su prije svega njihovi roditelji, djeca i bliski kontakti sa nekim od hroničnih oboljenja. Zbog toga detaljno radimo analize kartona svih pacijenata koji su imali kontakte sa osobama iz fabrike, da ne bi došlo do neželjenih posljedica“, ističe Raguž.

Tokom dana je 45 uzorka iz Stoca poslano u Mostar na testiranje, a Raguž ističe da se uzimaju brisevi svih rizičnih grupaa, te se konstantno prati zdravstveno stanje svih zaraženih osoba i njihovih kontakata.

“Pokušavamo povezati kontakte iz te tvornice sa drugim javnim ustanovama koje mogu biti posebno pogođene ukoliko dođe do prenosa zaraze. Tako imamo Dom za osobe sa posebnim potrebama i za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, ali imamo i gerijatriju sa starim osobama, tako da testiramo sve uposlenike tih ustanova“, kaže Raguž za Klix.ba.

Naglašava kako će se testirati i zaposlenici vrtića, ali i policijski službenici jer ima osoba iz fabrike koje su bile s njima u kontaktu, a predstoji im jako puno posla u kontrolisanju izolacije.

Naglašava kako se sve radi prema preporukama epidemiologa i infektologa iz Mostara s kojima su stalno u komunikaciji, pa će tako kod nekih kontakata ostaviti vremena za inkubaciju da se ne bi dobila lažno negativna slika.

S obzirom na to da u fabrici ribe, gdje je koronavirusom zaraženo 50 osoba koje su uglavnom sa područja Stoca, radi oko 120 radnika od kojih je 70 posto njih iz Republike Srpske, broj zaraženih u tom entitetu koji se vezuje za ovaj klaster nije poznat.

“Mi imamo evidentirane osobe sa područja HNK, ali ne i sa područja RS, jer se za njih testiranja rade u domovima zdravlja u tom entitetu“, kazao je glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite HNK Pero Pavlović.

Podsjetimo, prvi slučaj zaraze koronavirusom u fabrici ribe u Stocu registrovan je kod osobe iz Ljubinja, nakon čega su testiranja radnika pokazala dramatične rezultate. Fabrika koja je trenutno jedan od najvećih klastera za dva entiteta zatvorena je do daljnjeg, a medicinska struka ulaže maksimalne napore kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

14 Shares
14 Shares
Copy link