Početna  /  Zbog povećanja cijene goriva haos u Parizu – Uhapšeno više od stotinu demonstranata
Svijet Vijesti

Zbog povećanja cijene goriva haos u Parizu – Uhapšeno više od stotinu demonstranata

U Parizu su, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta “žutih prsluka” zbog povećanja taksi na gorivo.

Foto: EPA

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

Prema najnovijim podacima, više od 120 osoba je uhapšeno, a 10 policajaca je povrijeđeno, prenosi B92.

Agencije su prenijele da je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju sigurnosne kordone na Jelisejskim poljima.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i ljevice pokušavaju da se infiltriraju u pokret “žutih prsluka” koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters.

Policija je suzavac upotrijebila i protiv “žutih prsluka” ispred Trujumfalne kapije. Demonstranti su kamenicama zasuli policiju koja je zbog toga ustuknula, što su okupljeni burno pozdravili, javlja AP.

Agencija navodi da je većina demonstranata mirno protestovala, ali da su među njima bile i grupe ljudi sa kapuljačama koje su ispred Trijumfalne kapije dovukli građevinski materijal, uključujući i daske, i sve su to zapalili.

“Žuti prsluci” su za danas pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prijestonicu, gdje su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

U jutarnjim satima na Jelisejskim poljima, gdje je i predsjednička palata, okupilo se na stotine ljudi, a automobilima je zabranjen prilaz aveniji. AP navodi da je na Jelisejskim poljima raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već sedmicama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo nije jučer urodio plodom pošto su neki predstavnici “žutih prsluka” napustili razgovore. Oni su rekli da dobijaju prijetnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u “žutim prslucima” – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahtjeva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu. Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako “žuti prsluci” izaberu predstavnike.

 

13 Shares
13 Shares
Copy link