Početna  /  Završen protest boraca, dio okupljenih nezadovoljan odustajanjem
Izdvajamo Republika Srpska

Završen protest boraca, dio okupljenih nezadovoljan odustajanjem

Foto: Gerila
Demobilisani borci završili su današnji protest ispred NSRS. Nakon protesta predsjedništvo udruženja Veterana odbrambeno otadžbinskog rata najavilo je da će dalje korake saopštiti uskoro. Dio boraca koji su bili pred skupštinom nije bio zadovoljan izostankom reakcije nakon što im je rečeno da u dnevni red neće biti ubačena tačka na kojoj bi se raspravljalo o pravima i položaju boraca.

Borci su ispred skupštine čekali da im bude javljeno kako je odlučio skupštinski kolegijum. Sjednicu kolegijuma tražili si klubovi opozicionih stranaka. Borcima su se, u dva navrata, obraćali poslanici Darko Babalj, Jelena Trivić, Nebojša Vukanović, Ljubiša Krunić, Miladin Stanić… Borci su sa posebnim oduševljenjem pozdravili Nebojšu Vukanovića liji su nadimak u više navrata skandirali. Oni su borcima rekli da su tražili sjednicu kolegijuma kao i da kolegijum nije prihvatio da se na aktuelnoj sjednici raspravlja o borcima. Umjesto toga predloženo je da bude skupljeno dvadeset i osam potpisa poslanika kako bi bila sazvana posebna sjednica.

Borci su se danas, prvo u parku Mladen Stojanović a zatim i ispred NSRS, i okupili jer nisu ispoštovani zaključci sa posebne sjednice posvećene borcima i boračkim kategorijama. Ta sjednica održana je 9. marta.

Nakon što im je saopšeno da na aktuelnoj sjednici neće biti rasprave o njihovim zahtjevima (povećanje izdvajanja za mjesečni dodatak za učeđće u ratu, besplatno liječenje, objavljivanje javnog registra boraca…) rukovodstvo udruženja Veterana je pozvalo borce da se povuku u park Mladena Stojanovića kako bi predsjedništvo udruženja na sastanku odlučilo o narednim koracima. Dio okupljenih boraca je negodovao tražeći da se ostane ispred NSRS do konkretnih rezultata protesta. Pojedini demobilisani borci bili su vidno nezadovoljni zbog “lakog” odustajanja od protesta ispred skupštine. Gerila info saznaje da su pojedini borci podnijeli ostavke na mjesta u rukovodstvu udruženja.

Potpredsjednik NSRS, Denis Šulić iz SNSD-a rekao je, nakon sjednice kolegijuma, da opozicija svjesno manipuliše borcima. On je rekao i da kolegijum ne može raspravljati o posebnoj sjednici ako nije ispoštovana sva procedura. Predstavnici “Veterana” su prije protesta imali sastanak sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović. Na tom sastanku pojavio se i član Predsjedništva iz Republike Srpske, Milorad Dodik. Cvijanovićka je rekla da je obaveza prema demobilisanim borcima trajna obaveza Republike Srpske.

Predsjedništvo udruženja Veterana odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske uskoro će, rečeno je za Gerila info iz ovog udruženja, odlučiti šta su sljedeći potezi ovog udruženja.

Izvor: Gerila

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap