Početna  /  Završen projekat Viki žene u Republici Srpskoj 2019
Hercegovina Republika Srpska

Završen projekat Viki žene u Republici Srpskoj 2019

U organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u periodu od 24. do 26. maja 2019. godine realizovan je projekat Viki žene u Republici Srpskoj 2019. Projektne aktivnosti — četiri uređivačke radionice, uređivački maraton i foto-tura su realizovani na teritoriji dva grada RS — Trebinja i Rogatice.

Foto: Wikimedia

Projekat je dio globalnog Vikimedijinog pokreta Viki voli žene (Wiki Loves Women) u okviru kog se sprovode različite aktivnosti vezane za prevazilaženje rodnog jaza širom svijeta.

Učesnice su se tokom 4 uređivačke radionice upoznale sa Vikimedijinim projektima i prošle besplatnu obuku za rad u Viki okruženju. Po završetku obuke učestvovale su u uređivačkom maratonu u okviru kog su tri urednice osvojile vrijedne nagrade, i to:

I mjesto: Mirjana Petković (Rogatica) — Mikrotalasna (Beko MGC MGC)
II mjesto: Tanja Кrsmanović (Rogatica) — Mikser sa posudom (Beko HMM 7424)
III mjesto: Andrijana Milojević (Trebinje) — Aparat za peglanje na paru (Philips GC299/40).

Кreirano je ukupno 119 i dopunjeno 6 članaka na srpskoj Vikipediji.

Pored navedenih aktivnosti, u Rogatici je relizovana i foto-tura. Tom prilikom su fotografisane narodne nošnje kreirane od strane Udruženja žena „Snop”, Gučevo od strane fotografa Foto-kluba Višegrad, koji su podržali projekat.

Veoma vrijedne fotografije tradicionalnih odjevnih predmeta su postavljene na Vikimedijinu ostavu i kao takve će poslužiti za ilustrovanje enciklopedijskih članaka na Vikipediji, koja je trenutno dostupna na 303 jezička izdanja.

Projektne aktivnosti su realizovane u Narodnoj biblioteci Trebinje i u Srednjoškolskom centru „27. januar” u Rogatici.

Projekat su, između ostalih, podržali Narodna biblioteka Trebinje i JU Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić” Ljubinje.