Početna  /  Zašto niko nije zaštitio Danijelu Novaković?!
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Zašto niko nije zaštitio Danijelu Novaković?!

Prošlosedmično hapšenje Mirka Stojčinovića, bivšeg zamjenika Pravobranioca RS, te određivanje jednomjesečnog pritvora zbog sumnje da je u nekoliko predmeta oštetio Grad Banjaluku za neutvrđeni višemilionski iznos, ponovo je aktuelizovalo staro pitanje. Javnost se pita zašto njegova nadređena Danijela Novaković, kojoj je Stojčinović i prijetio zato što je javno progovorila o nezakonitostima zbog kojih je i uhapšen, na vrijeme nije bila zaštićena od strane nadležnih institucija?!

Danijela Novaković (FOTO: Moja Hercegovina)

Piše: Ognjen Tešić

Iako se o njima sve više priča, zviždači u BiH su i dalje rijetka pojava. Bivši Pravobranilac RS Danijela Novaković, iako nije imala takav status, spada u pomenutu kategoriju jer je progovorila o nezakonitostima koje se dešavaju u instituciji koju je vodila. Zbog svoje borbe za pravdu, bila je, kako je i sama priznala, žrtva prijatnji, koje su drastično pogoršale njeno zdravstveno stanje. Nažalost, niko je, i nakon javnog progovaranja, nije zaštitio.

Na ono na šta je ukazivala i protiv čega se borila, te način kako joj se sve vratilo, posvećena je nedovoljna pažnja, kako medija, tako i javnih ličnosti Bosne i Hercegovine. Nedavno hapšenje njenog bivšeg zamjenika Mirka Stojčinovića, kojeg je i optužila za prijetnje, samo je zakašnjeli dokaz da je sve vrijeme bila u pravu, ali da među odgovornim nije bilo zainteresovanih da čuju njene riječi.

Politički potres

Novakovića je na poziciju Pravobranioca izabrana sredinom jula 2015. godine, sa funkcije načelnika odjeljenja pravnih poslova u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora. Prije pomenute dužnosti, bila je na čelu banjalučkog Pravobranilaštva, a jedno vrijeme i na poziciji pomoćnika ministra finansija RS.

Nije se često pojavljivala u medijima, svojim poslom se bavila bez suvišnog eksponiranja, pa su do decembra prošle godine samo rijetki znali ko je ona zapravo. Međutim, samo jedno skupštinsko zasjedanje, i njen govor pred poslanicima Narodne skupštine RS, učinilo ju je prepoznatljivim licem, čak i za neupućeniji dio javnosti, kada su dnevno-politička zbivanja u pitanju.

Naime, na završnoj sjednici NS RS za 2016. godinu, u obraćanju poslanicima, Novakovićeva je napravila pravi politički potres, ukazavši na niz nepravilnosti u radu institucije na čijem je čelu bila. Priznala je, takođe, da joj je zamjenik pravobranioca Mirko Stojčinović prijetio te sabotirao u brojnim predmetima. Istakla je da su joj prijetnje primarno upućene zbog njenog insistiranja da bude ispoštovana zakonska procedura u slučaju 30 dunuma zemljišta banjalučke Poljoprivredne škole. Novakovićeva je insistirala da se postupi u skladu sa zahtjevom Gradske uprave Banjaluka, te zaštiti gradska imovina. Takođe, podnijela je i inicijativu za Stojčinovićevo razrješenje. Ukazala je i na nezakonitosti u slučajevima zemljišta na kojem se nalazi Radnički univerzitet, te zemljišta u blizini Banjalučkog velesajma, o čemu je eTrafika nedavno pisala.

Suprotno logici, ali svojstveno društvu u kojem živimo, na njene riječi o tome da joj je prijećeno niko od nadležnih nije reagovao. Nakon pritisaka, koji su bili evidentni, Novakovićeva pomenute prijetnje Stojčinovića naknadno podvlači pod „pijanske“, a vrlo brzo podnosi i ostavku sa čela Pravobranilaštva RS zbog, kako je navela, prelaska na novu dužnost. Nesporno je da je njena ostavka bila iznuđena.

Naglo pogoršanje zdravstvenog stanja

Ipak, ministar pravde u Vladi RS Anton Kasipović, u svojim medijskim istupima, tvrdio je da nisu tačne informacije o pritiscima vrha vlasti da se Danijela Novaković smijeni. Kako bilo, Komisija za izbor i imenovanje NS RS prihvatila je 15. februara ostavke Novakovićeve i Stojčinovića. U obrazloženju ostavke Stojčinović je licemjerno napisao da je „posao obavljao stručno, profesionalno i časno, vodeći računa o interesima RS i grada Banjaluka“.

Iznenada, samo tri dana kasnije, medije je preplavila vijest  o pogoršanju zdravstvenog stanja Novakovićeve, koja je primljena u Univerzitetsko klinički centar RS, kao hitan slučaj, 18. februara, oko 5.10 časova. Kako je tada saopšteno, razlog drastičnog zdravstvenog pogoršanja bilo je krvarenje na mozgu, kao posljedica problema na krvnim sudovima.

Nakon obavljenih pretraga njenog zdravstvenog stanja, Novakovićeva je premještena iz UKC RS na dalje liječenje u Klinički centar Srbije. U Banjaluci je ponovo hospitalizovana 30. marta, gdje je ostala do 6. aprila, kada je preminula.

Stojčinović je, sa druge strane, bez većih posljedica zaposjeo novu funkciju. Sredinom maja, Vlada RS imenovala ga je za pomoćnika direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), što je u javnosti sa negodovanjem prihvaćeno. Stojčinovića je za ovu funkciju Vladi RS predložila Agencija za državnu upravu RS nakon obavljenih intervjua sa pet kandidata koji su ispunjavali uslove propisane konkursom. Činilo se sve idilično po njega do početka jula, kada je Stojčinović uhapšen, a istraga u kojoj će se utvrđivati njegova odgovornost u višemilionskim gubicima koje je grad pretrpio, je u toku.

Žrtva režima

Nakon objave o preranoj smrti Novakovićeve, među prvima se oglasio poslanik u NS RS Adam Šukalo, koji je na svom tviter nalogu napisao da je bivši Pravobranilac RS „žrtva režima Srpske“.  Nakon tri mjeseca, pitali smo ga da li i danas stoji iza napisanih riječi.

– Apsolutno! Nažalost, morao sam da izreknem tako tešku kvalifikaciju, ali ona je apsolutno tačna. Danijela Novaković je u vršila svoju dužnost na zakonom propisan način, ukazujući na protivpravnosti i izvršenja krivičnih djela. Na nju je izvršen pritisak koji se mora kvalifikovati mnogo više od bilo kakvog mobinga. Ona je u klasičnom smislu riječi, s obzirom na to da imamo usvojen zakon o uzbunjivačima, bila uzbunjivač iz sistema, koju niko nije zaštitio! U njenom slučaju Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo pravde RS niti nadležno Tužilaštvo nisu uradili svoj dio posla. Oni su morali zaštititi gospođu Novaković a onda u istom danu procesuirati sporne predmete, a ne da to urade pola godine kasnije – rekao je u razgovoru za portal eTrafika Šukalo.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

0 Shares
0 Shares
Copy link