Početna  /  Zašto Gacko nema alternativno napajanje strujom?
gacko Hercegovina Vijesti

Zašto Gacko nema alternativno napajanje strujom?

GACKO – „Ovo može samo u Gacku“ bio je najčešći komentar prvog vikenda u julu kada je cijela opština, koja je i najveći proizvođač struje u RS, 43 sata bila bez nje. Reakcije lokalne vlasti praktično nije bilo ni deset dana poslije, a na osnovu svega građani su mogli da zaključe da su prepušteni sebi i, što je još gore, da će štetu snositi sami.

Foto: Moja Hercegovina
Gacko (FOTO: Moja Hercegovina)

Iako u svom naručju ima fabriku struje, Gacko spada u mjesta u kojima ona veoma često nestaje. Mada svjesni da proizvodnja i distribucija nemaju mnogo veze u praksi, ipak stanovnici opštine, sa frustracijom jednakoj onoj  koju osjeća žedan pored fabrike vode, doživljavaju svaki nestanak električne energije.

Viša sila je kriva za sve

Ovoga puta do nestanka struje je došlo uslijed kvara na dalekovodu Nikšić-Bileća. Zbog nevremena i udara groma su popucali kablovi, a potom i pao stub na teritoriji Crne Gore.  Budući da Gacko nema alternativno napajanje, ova havarija je označila i beznaponsko stanje u cijeloj opštini. Za štete nastale ovom prilikom, ispostavilo se, niko nije odgovoran pošto grom spada u kategoriju ”više sile”.

Ko je i zašto Gačane doveo u poziciju da gotovo dvije decenije budu bez alternativnog napajanja, pouzdanog odgovora nema. Iz razgovora sa nadležnim u energetskom sektoru dalo se naslutiti da je lokalna vlast morala više da se zauzme kako bi se ovaj problem riješio, dok u opštini smatraju da odgovornost leži na drugom mjestu.

„Pokušavali smo da razgovaramo, lobiramo, ali viši nivoi vlasti u velikim centrima slabo razumiju nas na periferiji. Nadam se da će ovaj put investicije ići u Hercegovinu, a ne na druge adrese“, rekao nam je Jovan Kovačević, predsjednik SO Gacko.

Nadležni iz Elektroprenosa BiH tvrde da je, imajući na umu sve, saniranje havarije urađeno u najkraćem roku. Izvršni direktor za rad i održavanje Cvjetko Žepinić je naglasio da je projekat alternativnog napajanja Gacka, a radi se o izgradnji dalekovoda Gacko – Nevesinje, na prvom mjestu investicija ovog preduzeća.

[mhc_antrfile naslov=”Zašto je propao Čađo?”] Situacija sa snabdijevanjem električnom energijom za Gacko je bila bolja i u ratu. Do druge polovine 90-tih u funkciji je bio alternativni pravac Gacko-Plana, preko tzv. dalekovoda ”Čađo”. Zašto je on ukinut i po čijem naređenju, do danas je ostala misterija ne samo za širu nego i za stručnu javnost. Ono što je sasvim sigurno, tvrde naši sagovornici, je da bi relativno skromna sredstva bila dovoljna za  rekonstrukciju voda, čime bi se obezbijedilo rezrvno napajanje. Pojašnjenje smo prošle nedelje zatražili od nadležnih u Elektro-Hercegovini i Elektroprivredi RS, ali do ovog trenutka nismo dobili odgovor. [/mhc_antrfile]

„Dokumentacija je završena, urađena je i revizija projekta, a sada je na lokalnoj zajednici, geodetskoj službi i građanima da sarađuju i brzo završe proces eksproprijacije kako bi radovi na izgradnji pomenutog dalekovoda otpočeli na proljeće“, rekao je Žepinić i dodao da se nada da će opština učiniti sve kako ne bi bilo kašnjenja na ovom projektu čija je vrijednost oko 4 miliona maraka.

U „fabrici struje“, što je kolokvijalni naziv za RiTE Gacko, kažu da se razmatrala varijanta prespajanja grada na postrojenje. Ovakvom rješenju bi se pribjeglo samo u slučaju da snabdijevanje nije normalizovano u razumnom roku jer tehnički postoji rizik za rad termoelektrane, rekao je rukovodilac RJ TE Branko Govedarica. On je podsjetio na 2005. godinu kada je opština bila u sličnoj poziciji i izrazio bojazan da bi ovakve situacije mogle da se ponove, naročito pri vremenskim nepogodama, pa bi, po njemu, lokalna zajednica morala da izvrši snažan pritisak kako bi se trajno riješio problem alternativnog snabdijevanja Gacka električnom energijom.

Ovakve situacije su problem i za Elektro-Gacko tvrdi rukovodilac ove radne jedinice Vojin Tepavčević, jer na njih ne  mogu da utiču, a pritom ih građani smatraju odgovornim.

Tepavčević je pojasnio i da se zbog remonta trafo-stanice u Bileći pribjeglo alternativnom napajanju od Nikšića što je bilo, ispostavilo se, veoma loše rješenje. Očekuje da će radovi biti završeni početkom avgusta, a onda bi napajanje trebalo biti i bolje i stabilnije.

Građani gunđaju, ali trpe

”U svakom normalnom mjestu bi cijeli grad bio na nogama i protestovao, a ovdje svi ćute”, komentarisali su građani između sebe očekujući da neko povede bunu. Do nje nije došlo, a nakon što je stigla struja, sve je polako palo u zaborav. Njen nestanak pominju još samo oni koji su pretrpili štetu razmatrajući koga da tuže. Za redovno izmirivanje obaveza prema elektrodistribuciji očekuju da dobiju kvalitetnu isporuku.

Predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević kaže da će oštećenim građanima pružiti pomoć u organizacionom smislu.

„Štete su nastale posebno u trgovačkim radnjama i kod proizvođača mlijeka. Kao predsjednik Skupštine ću prikupiti podatke i na kolegijumu ćemo vidjeti da li ima prostora da se donesu neki zaključci. Ako ne, onda možda možemo u organizacionom smislu pomoći građanima koji su pretrpili neku štetu da svoja prava zatraže na sudu“, kazao je Kovačević.

Pune ruke posla su imali tržišni inspektori. Kvarljiva roba je popisana i povučena sa rafova, a štete se još sabiraju. Konačan ceh će uglavnom platiti vlasnici prodavnica, a on će, kako stvari stoje, premašiti 10 hiljada maraka.

Prilikom uništavanja kvarljive robe napravili smo zapisnike koji će poslužiti kao dokaz ukoliko se trgovci budu odlučili da od odgovornih zatraže obeštećenje. Ima privrednika koji su pretrpili značajne  gubitke i ne bi bilo fer da oni sami snose teret situacije za koju nisu odgovorni“, rekla je inspektorka Nada Ilić.

Sa druge strane, u Udruženju potrošača „Oaza“  iz Trebinja kažu da je dosadašnje iskustvo sa javnim preduzećima i energetskim sektorom koji imaju monopol izuzetno negativno. Povlašćen položaj na tržištu otvara prostor za neodgovoran odnos prema potrošačima. Sastanci sa predstavnicima Elektrohercegovine i Regulatorne agencije uglavnom se svedu na obećanja koja se ne ispune, tvrdi Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica Udruženja.

Nedeljka Ilijić (Foto: Moja Hercegovina)
Nedeljka Ilijić (Foto: Moja Hercegovina)

Smatra da bi u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim, Elektrodistribucija trebala da nadoknadi štetu građanima, ali da je to do sada nezabilježeno u praksi. Dodaje da bi jedna kolektivna tužba bila veoma dobra ideja.

“Možda građani i ne bi dobili spor, ali bi pokazali da se sa njima ne može lako“, kazala je Ilijić

U Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u Trebinju nisu mogli da kažu da li bi tužba imala utemeljenje u zakonu. Ozrenka Pravica nam je rekla da u ovoj oblasti nemaju iskustva i da se bave isključivo pojedinačnim, a ne kolektivnim tužbama. U ugovorima koje potpisuju potrošači stoji da je distributer dužan da isporuči ugovorenu uslugu, ali i odrednica ”viša sila” koja ga amnestira.

Da li bi tužba 3.700 domaćinstava, koliko ih je na evidenciji Elektro-Gacka, mogla da bude dovoljan pritisak da se situacija oko snabdijevanja strujom uozbilji i nadležni prisile da urgentno riješe ovaj problem? Odgovor vjerovatno nikada nećemo saznati. Ne zato što će nadležni ozbiljno pristupiti njegovom rješavanju, nego zato što se građani neće udružiti da tu ozbiljnost zatraže.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link