Zašto Banjaluka neće biti Evropska prestonica kulture 2024.

Banjalučki tim je od 2017. godine kroz prve pripreme pristupio radu na aplikaciji sa željom da se uključi cjelokupna kuturna scena, budući da projekat ovih dimenzija mora da uključi sve kulturne aktere i bude rezultat i djelo samog grada, piše portal Srpska info.

Prateći takvu metodologiju, tim je uključio direktno institucije kulture i obrazovanja, nezavisni sektor, pojedince, pa i samu publiku kroz prvo istraživanje kulturnih potreba obavljeno za dokument Strategije razvoja kulture, takođe prvog dokumenta ovog tipa ne samo u Banjaluci, nego i u cijeloj BiH.

Ipak, iako se Banjaluka našla u finalu izbora za Evropsku prestonicu kulture 2024. ova prestižna titula ide u norveški Bodo, a mi smo odlulčili da provjerimo i zašto.

Nikola Kužet, zadužen za marketing, komunikaciju i kreativnu industrija u timu koji je pripremao aplikaciju, za Moju Hercegovinu kaže da će zvanični izvještaj dobiti za tri sedmice, ali da već postoje nezvanične informacije o razlozima zašto Banjaluka nije uspjela da postane EPK 2024.

“Banja Luka je imala odličan BidBook što je aplikaciona knjiga sa kompletnim razvojnim programom. Taj dio posla je zvanično pohvaljen, a nezvanično je bio najbolji. Presudili su: sigurnost da će projekat biti sproveden, budžet za projekat i politička stabilnost”, izjavio je Kužet i dodao da je sam budžet norveškog grada bio čak tri puta veći od budžeta najvećeg grada Srpske i da je komisija koja je ocjenjivala aplikacije, po svem sudeći, “igrala na sigurno”.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u izjavi za medije rekao je da je teško reći šta je presudilo da Banjaluka u finalu ne bude izabrana za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

“Juče smo imali odličnu prezentaciju. Šta je presudilo? To je pitanje za Evropsku komisiju ovdje. Da li je to veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj nego u BiH ili nešto drugo, ali sam siguran da je ono što smo ponudili zaista odlično urađeno”, naglasio je Radojičić.

Stand-up komičar i amaterski glumac Mirko Komljenović kaže da je još ranije govorio da Banja Luka neće dobiti titulu EPK 2024., te da je ulazak u trku za EPK 2024. više olako ispaljeno predizborno obećanje gradonačelnika Igora Radojičića, nego naša realnost, jer nas, kako kaže, svijet još uvijek vidi kao necivilizovane divljake.

“Mislim da Banja Luka nije uspjela da postane EPK prvenstveno zbog sveukupne društveno-političke nestabilnosti. Takva vrsta nestabilnosti za sobom vuče i finansijsku nestabilnost. Ulazak Banjaluke u finale izbora za EPK 2024. je pokazatelj da u ovom gradu postoje mladi, ambiciozni i stručni ljudi, sa idejama koje bi mogle da unaprijede, ne samo kulturu u našem gradu, nego i kompletno društvo. Posmatrano sa druge strane izostanak titule EPK, zbog nestabilnosti društva u kojem živimo, nam govori da u Republici Srpskoj i Banjoj Luci ne postoji vlast koja bi tim mladim, ambicioznim i stručnim ljudima stvorila ambijent u kojem bi oni mogli svoje ideje da implementiraju za dobrobit svih nas”, kaže Komljenović i poručuje da to važi i za Mostar, odnosno Federaciju BiH.

“Vlasti na entitetskim i lokalnim nivoima su morale da urade mnogo više po ovom pitanju, i dobar rezultat koji su, ulaskom u finale, ostvarili Banja Luka i Mostar su isključivo zasluge timova koji su na tome predano radili, a ne političkih elita i vlasti”, objašnjava Komljenović.

Komljenović smatra da je moglo biti i drugačije, ali da su zato morali prethodno da se stvore sociološki i društveno-politički uslovi.

“Da su vlasti napravile sigurniji i stabilniji ambijent u našem društvu, Banja Luka bi bila EPK 2024-te godine. Ovako se nije moglo ni očekivati da ponesemo tu titulu, kada čitava Evropa zna da je Banja Luka grad u kojem policija mlati i privodi strane drzavljane, te progoni ljude koji traže istinu i pravdu za ubijenog Davida, dok ubice slobodno šetaju gradom”, zaključuje Komljenović.

 

Autor