Početna  /  Žarko Radić i opština Bačka Palanka značajno pomogli opštini Ljubinje
Hercegovina ljubinje

Žarko Radić i opština Bačka Palanka značajno pomogli opštini Ljubinje

foto: RTRS
Opština Ljubinje je posljednjih dana postala žarište virusa korona i žestoko je ”pogođena” novonastalom situacijom. Da u ljubinjskim apotekama nema maski i ostale zaštitne opreme potvrdio je i načelnik ove opštine, Darko Krunić, u razgovoru za naš magazin. Pomoć koju je Ljubinje dobilo kroz Fond za solidarnost je nedovoljna, te su čelnici ove istočnohercegovačke opštine bili prinuđeni da upute javni poziv svim onim koji novčano ili na bilo koji drugi način mogu pomoći Ljubinju u novonastaloj situaciji. Pomoć za ovu nerazvijenu i siromašnu opštinu stigla je u vidu zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava, zaštitnih vizira i rukavica. Zaštitnu opremu poslala je opština Bačka Palanka, s kojom opština Ljubinje ima institucionalnu saradnju. Žarko Radić, porijeklom Ljubinjac, već četiri decenije živi u Sjedinjenim američkim državama a opštini Ljubinje donirao je 10.000 američkih dolara.

Opština Ljubinje je dugo ”prkosila” korona virusu, pa je, uz Drvar, preko tri mjeseca bila jedina opština/grad bez zaraženih sa trenutnim boravkom. Situacija se dramatično promijenila pojavom prvih novozaraženih u ovoj istočnohercegovačkoj opštini, a prvozaraženi Ljubinjci vežu se za stolačku fabriku za preradu ribe. Danas ova opština ima preko 60 zaraženih korona virusom. Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje u razgovoru za internet magazin ”Moja Hercegovina” izrazio je bojazan da situacija ne postane još nepovoljnija, a zabrinutost opravdava nedostatkom maski i osnovne opreme. Zahvaljujući pomoći Ljubinjca Žarka Radića, koji već 40 godina živi i radi u Sjedinjenim američkim državama, te pomoći prijateljske opštine Bačka Palanka, situacija u Ljubinju mogla bi bar na kratko biti povoljnija. Naime, Žarko Radić je donirao 10.000 američkih dolara, a opština Bačka Palanka je značajno pomogla opštini Ljubinje u vidu zaštitnih maski, rukavica i vizira te dezinfekcionim sredstvima, kojima je ova opština takođe oskudjevala. Darko Krunić je izrazio zahvalnost za ova dva gesta humanosti i solidarnosti. Iz opštine Ljubinje poručili su da će novčanu pomoć Žarka radića podijeliti onom dijelu stanovništva Ljubinja koje je najviše pogođeno korona virusom, tačnije oboljelim od virusa COVID-19.

Ranko Radić, član Štaba za vanredne situacije opštine Ljubinje, gostujući na Radio Trebinje, potvrdio je da je Žarko Radić, inače Rankov stric, sa svojom porodicom donirao opštini Ljubinje 10.000 američkih dolara.

”Pomoć je namijenjena za porodice pogođene korona virusom, novac je prebačen na račun opštine i krenuće se uskoro u distribuciju tih sredstava. Inače, Žarku ovo nije prvi put da učestvuje u svim humanitarnim akcijama koje su organizovane na teritoriji opštine Ljubinje, on je tu izuzetno aktivan, bez obzira da li se radi o bolesnicima, izgradnji nekih važnijih objekata, vjerskih objekata i tako dalje. Član je Srpskog prosvjetnog društva ”Prosvjeta” iz Ljubinja i redovno ga pomaže. Tako da možemo reći da je Žarko iz Ljubinja otišao 1980. ali je stalno prisutan i aktivan u Ljubinju.” – rekao je Ranko Radić za Radio Trebinje.

On kaže da se stanje nije stabilizovalo, dodavši da je opština Ljubinje pogođena korona virusom ”možda i najviše u regionu”.

”Stanje se nije bog zna koliko stabilizovalo, pogođeni smo virusom korona možda i najviše u regionu, imamo preko 60 zaraženih korona virusom, što je ogromna cifra za malu opštinu sa oko 3.000 stanovnika. Mali smo, siromašni smo, zapušteni smo od svih institucija, mogu slobodno reći. Okrenuti smo sami sebi i upravo ovakvim ljudima poput Žarka iz Amerike, borimo se nekako, valjda ćemo izaći na kraj i sa ovom pošasti.” – rekao je Radić.

Kao što Ranko Radić reče, opština Ljubinje je prepuštena samoj sebi, a zahvaljujući dobrim ljudima, sigurno će se izboriti i sa virusom korona, u inat onima koji ”vedre i oblače” i zapostavljaju kako Ljubinje, tako i cijelu istočnohercegovačku regiju.

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap