Početna  /  Zapovjednik NATO-a: KFOR ostaje na području Kosova dok god je potrebno
Srbija Vijesti

Zapovjednik NATO-a: KFOR ostaje na području Kosova dok god je potrebno

Zapovjednik NATO snaga u Evropi, američki general Curtis M. Skaparoti poručio je u intervjuu u četvrtak da će međunarodne zaštitne snage (KFOR) ostati na području Kosova i Metohije “dok god je to potrebno”, izrazivši zabrinutost zbog najava da se tzv. vojska Kosova formira bez promjena važećeg kosovskog ustava.

Foto: GettyImages

Skaparoti, koji je u srijedu u Beogradu razgovarao sa državnim i vojnim vrhom Srbije, a kao svrhu svog posjeta naveo je razgovore o saradnji NATO i Srbije, naglasivši kako “bilo kakva promjena u položaju snaga KFOR-a zavis od stanja na terenu”.

“KFOR će nastaviti svoju misiju garanta slobode kretanja i sigurnosnog okruženja na Kosovu dok god to bude potrebno”, rekao je general Scaparrotti.

Zapovjednik NATO za Evropu je, kako danas prenose beogradski mediji, rekao i da NATO brine ideja da se Kosovske sigurnosne snage (KBS) transformišu u Vojsku Kosova, a da tom procesu ne prethode promjene kosovskog ustava.

“NATO je zabrinut zbog prijedloga da se Kosovske sigurnosne snage (KBS) pretvore u vojsku Kosova bez promjene Ustava, ali pozdravlja spremnost da se sve zajednice koje tamo (na Kosovu) žive angažuju u debati o budućnosti KBS”, citiraju beogradsk mediji izjavu Scaparrottija.

0 Shares
0 Shares
Copy link