Početna  /  Zakon o akcizama ponovo ulazi u parlamentarnu proceduru?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Zakon o akcizama ponovo ulazi u parlamentarnu proceduru?

Prijedlog izmjena seta zakona o akcizama može ponovo biti upućen u parlamentarnu proceduru, jer u poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne postoji norma prema kojoj, ako neki zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH, ne može biti ponovo upućen u parlamentarnu proceduru u narednih šest mjeseci.

Iako je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao ranije da se izmjene seta zakona o akcizama, koje nisu usvojene u Predstavničkom domu, ne mogu ponovo naći pred parlamentarcima za najmanje šest mjeseci, predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda Halid Genjac pojasnio je da je takva odredba postojala do 6. juna 2014. godine, ali da je izbrisana poslovničkim izmjenama koje su uslijedile.

“Nema apsolutno nikakvih smetnji da izmjene Zakona o akcizama što hitnije budu upućene ponovo u proceduru”, rekao je Genjac.

I predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Damir Arnaut tvrdi da odredba o kojoj je govorio Govedarica ne postoji ni u Poslovniku ovog doma.

On smatra da je, kada je riječ o setu zakona o akcizama, u ovom trenutku aktuelniji drugi problem, a to je da li predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ima znanje i autoritet da predoči sve prednosti ovih izmjena, ukaže na propuste kritičara, te obezbijedi potrebnu većinu?

“Budući da je već četiri puta doživio debakl na tom polju, jednostavno nisam uvjeren da on to može”, istakao je Arnaut.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link