Početna  /  Zajedničkim projektom Bileće i Nikšića sela Koravlica i Vlahinja dobila vodu
bileća Hercegovina

Zajedničkim projektom Bileće i Nikšića sela Koravlica i Vlahinja dobila vodu

BILEĆA – Nakon više decenija života bez vode,  35 domaćinstava sela Vlahinja koje se nalazi u okolini Bileće i susjednog sela Koravlica koje se nalazi u Crnoj Gori, danas su dobila vodu.

Načelnici Bileće i Nikšića Miljan Aleksić i Veselin Grbović (Foto: Moja Hercegovina)

Projekat vrijedan 300.000 maraka je rezultat prekogranične saradnje između opština Bileća i Nikšić koje su zajedničkim zalaganjem uspjele da riješe problem vodosnabdijevanja u ovim selima.

Opština Nikšić je u okviru realizacije projekta obezbijedila cjevovode i uradila kompletnu logistiku, a Bileća je obezbijedila mehanizaciju za  prokopavanje kanala od bilećkog bazena do sela Vlahinja.

Načelnik Opštine Nikšić Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo uspješno završenim projektom, istakavši da je sa Opštinom Bileća i načelnikom Miljanom Aleksićem ostvarena izvanredna saradnja na postizanju zajedničkog cilja a to je dovođenje vode u dva susjedna sela.

“Mi smo se veoma brzo i lako dogovorili. Odlučili smo se da zajednički krenemo u realizaciju ovog projekta. Nama je osnovni cilj bio da obezbijedimo vodu za selo Koravlica koje ima specifičnu situaciju da se do njega dolazi preko teritorije Republike Srpske. Načelnik Aleksić i Opština Bileća  su imali želju da selo Vlahinju snabdiju vodom. Mi smo tu našli jedan zajednički interes u finansiranju gdje smo zaista jednim korektnim načinom uspjeli da završimo taj vodovod. Naše preduzeće „Vodovod“ je odradilo jedan posao sjajno. Evo poslije nekog vremena okupili smo se da proslavimo realizaciju ovog projekta i nadam se da ćemo i dalje nastaviti saradnju na nekim drugim poljima“, rekao je načelnik Opštine Nikšić.

Veselin Grbović

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić rekao je da je sve realizovano zahvaljujući iskrenoj želji i volji ove dvije opštine.

„Vesko Grbović je odradio svoj dio možda malo brže nego što sam ja, malo kašnjenja je bilo s moje strane, jer nisam imao mašine kad je trebalo, ali hvala Bogu danas smo ovdje da proslavimo ovaj veliki događaj za ova dva sela“, rekao je načelnik Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

S obzirom na to da su sela Vlahinja i Koravlica bezvodan kraj, za mještane ovih sela život bez vode proteklih decenija je bio prilično težak. Kako bi obezbijedili vodu, do sada su uglavnom prikupljali kišnicu u bunarima.

Nemanja Papić, mještanin sela Vlahinja, istakao je da su generacije čekale ovaj trenutak, i da su se sada kad su dobili vodu stekli uslovi za povratak stanovništva na svoja imanja.

„Mještani sela Koravlica i Vlahinja su zahvalni opštini Nikšić i načelniku Grboviću kao i opštini Bileća i načelniku Aleksiću čijim je dogovorom i primjerom prekogranične saradnje ovaj projekat napravljen.Voda je jedino što je nedostajalo i time je kompletirana infrastruktrura u našim selima i obezbijeđeni su mnogo kvalitetniji uslovi za život mještana i za povratak“, rekao je Papić.

Nemanja Papić

I za mještanina sela Koravlica, Milutina Papića, današnji dan je od neprocjenjive važnosti. Papić je izrazio radost zbog toga što će dolazak vode mladim naraštajima obezbijediti mnogo lakše uslove za život od onih u kojima je živjela njegova generacija.

Milutin Papić

„Ovo je dosta sušno područje. Šezdeset godina smo živjeli bez vode. Prije je bila rijeka pa su morali ljudi sa rijeke da nose vodu u burilima. Danas je došlo vrijeme da Koravlica dobije vodu.Mlađim naraštajima će ovo olakšati život ovdje da ne žive kao mi što smo mi živjeli“, zadovoljno je rekao Milutin Papić.

Milena Koprivica

 

194 Shares
194 Shares
194 Shares
Copy link