Zagrebački stručnjak u Bileći: Posvetiti se proizvodnji ekološkog mlijeka

BILEĆA – Profesor Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu Darko Grbeša preporučio je danas bilećkim proizvođačima mlijeka da bi trebalo da se posvete proizvodnji ekološkog mlijeka koje se dobija isključivo ishranom krava na paši bez dodavanja koncentrata.

“Ta paša i sijeno su bogati fitonutrijentima koje prelaze u mlijeko, odnosno meso junadi i daju hranljivije i zdravstveno kvalitetnije proizvode za ljude. Sadržaj proteina, masnoće i laktoze u mlijeku je odličan pokazatelj kako su hranili kravu pravilno ili nepravilno, i to bi u praksi trebalo primjenjivati”, preporučio je Grubeša farmerima.

On je nakon predavanja u Bileći poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine o odgoju teladi i ishrani krava silažama, rekao da je najviše govorio o značaju prvog mlijeka – kolostruma nakon telenja.

“U odgoju rasplodnog podmlatka veliku važnost ima prvo mlijeko ili kolostrum. Ono djeluje ne samo na zdravlje, nego prvo mlijeko koje tele popije prvi dan utiče na kravu za 24 mjeseca. Prvo mlijeko sadrži odbrambena tijela koja regulišu ekspresiju gena, hranljive materije koje pomažu rast, te sastojke koji sprečavaju apsorpciju prevelike količine željeza koja je štetna za tele”, rekao je Grbeša.

Grbeša je proizvođačima mlijeka govorio i o ishrani junica prije puberteta, istakavši da je veoma važno da se junice u tom periodu života hrane sa što više proteina i hranljivih materija koje dobijaju iz kvalitetne paše kako bi u kasnijem razvoju davale više mlijeka.

“U ishrani bi trebalo posvetiti veću pažnju prehrani krava antioksidantima, vitaminima A i B, manganom i cinkom”, naveo je Grubeša.

Proizvođač mlijeka iz sela Torič kod Bileće Miloš Tabaković rekao je da mu je današnje predavanje bilo od velike koristi i da će mnoge savjete koje je čuo primijeniti na svojoj farmi.

Milena Koprivica

Tagovi:
Autor