Početna  /  Загонетни крајпуташ у требињском насељу Засад
Hercegovina Trebinje

Загонетни крајпуташ у требињском насељу Засад

Код нас у доњем Засаду има један стећак – чула је ова новинарка од једног Требињца. Кад овако нешто чује, новинар мора да се лично увјери, али и да то подијели са читаоцима „Моје Херцеговине“.

Foto: Moja Hercegovina)
(Foto: Moja Hercegovina)

Ево о чему се ради. У доњем Засаду, 10-ак м од бетонског мостића који води у поље кад се силази из горњег Засада, а с његове лијеве стране – стоји тај сивкасти камен. Не нарочито упадљив пошто из насипа вири свега 50-60 цм, а мало је и нагет устрану. Није ни посебно велик, око 50×50 цм. Али кад му приђете, видите да се према пољу види и читав метар, те јасно исклесан крст. Онда, да постоје слични крстови на све четири стране.

Дакле, један крајпуташ. Кам. Стојећак камен. Стећак. Мрамор. Назовите га како хоћете, али он ту стоји, ко зна откад. Не знају ни околни сељани, који раде на њивама. Уствари, док одмахују руком уз оно „ко зна откад“, то дође нешто као одувијек. Од кад се зна.

Крсто Мискин
Крсто Мискин (Foto: Moja Hercegovina)

Крсто Мискин, који станује у близини, а има 65 година, зауставио је свој комби и испричао за читаоце „Моје Херцеговине“ оно што су њему причали стари људи. Наиме, од дјетињства је слушао да је ту убијен неки српски „официр“ и да је на истом мјесту сахрањен. Одатле га нико није преносио, а народ му је направио тај споменик са крстовима.

„А кад је то било, које године, то никад нико није знао да каже. Углавном, био је неки српски вођа, да ли за вријеме Турске или касније нико не зна, а ја мислим да је за вријеме Турске.То су стари људи преносили с кољена на кољено. Ми би, као дјеца, питали ко је ту, а они би нам тако рекли. Ја то исто сад предносим овој дјеци и омладини који питају шта је то. А био је тај крст још виши за цијели метар, него како се насипао тај пут, он се „смањивао“. Прије је ту била стара ћуприја којом се прелазило, а одмаах поред те ћуприје стајао је тај споменик“, радо нам преноси Мискин.

Дакле, то се о овом крајпуташу прича у Засаду. А шта о њему знају археолози градског „Музеја Херцеговине“ ? Нажалост, то нисмо сазнали јер се управо налазе на годишњој скупштини српског Удружења археолога у Пироту. Али „Мој Херцеговина“ овим текстом апелује да стручна лица дају свој суд о помало загонетном требињском крајпуташу са крстовима. Јер он свједочи о нашем бивању на овим просторима. Ако то нама није важно, коме ће бити?

0 Shares

Vesna Kešelj

Saradnik internet magazina “Moja Hercegovina” od februara 2014. Istovremeno radi i kao PR novinar najvećeg srpskog sajta za oglašavanje "KupujemProdajem".

Copy link
Powered by Social Snap