Petak, 17.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Загонетни крајпуташ у требињском насељу Засад

  Podijeli:

  Код нас у доњем Засаду има један стећак – чула је ова новинарка од једног Требињца. Кад овако нешто чује, новинар мора да се лично увјери, али и да то подијели са читаоцима „Моје Херцеговине“.

  Foto: Moja Hercegovina)
  (Foto: Moja Hercegovina)

  Ево о чему се ради. У доњем Засаду, 10-ак м од бетонског мостића који води у поље кад се силази из горњег Засада, а с његове лијеве стране – стоји тај сивкасти камен. Не нарочито упадљив пошто из насипа вири свега 50-60 цм, а мало је и нагет устрану. Није ни посебно велик, око 50×50 цм. Али кад му приђете, видите да се према пољу види и читав метар, те јасно исклесан крст. Онда, да постоје слични крстови на све четири стране.

  Дакле, један крајпуташ. Кам. Стојећак камен. Стећак. Мрамор. Назовите га како хоћете, али он ту стоји, ко зна откад. Не знају ни околни сељани, који раде на њивама. Уствари, док одмахују руком уз оно „ко зна откад“, то дође нешто као одувијек. Од кад се зна.

  Крсто Мискин
  Крсто Мискин (Foto: Moja Hercegovina)

  Крсто Мискин, који станује у близини, а има 65 година, зауставио је свој комби и испричао за читаоце „Моје Херцеговине“ оно што су њему причали стари људи. Наиме, од дјетињства је слушао да је ту убијен неки српски „официр“ и да је на истом мјесту сахрањен. Одатле га нико није преносио, а народ му је направио тај споменик са крстовима.

  „А кад је то било, које године, то никад нико није знао да каже. Углавном, био је неки српски вођа, да ли за вријеме Турске или касније нико не зна, а ја мислим да је за вријеме Турске.То су стари људи преносили с кољена на кољено. Ми би, као дјеца, питали ко је ту, а они би нам тако рекли. Ја то исто сад предносим овој дјеци и омладини који питају шта је то. А био је тај крст још виши за цијели метар, него како се насипао тај пут, он се „смањивао“. Прије је ту била стара ћуприја којом се прелазило, а одмаах поред те ћуприје стајао је тај споменик“, радо нам преноси Мискин.

  Дакле, то се о овом крајпуташу прича у Засаду. А шта о њему знају археолози градског „Музеја Херцеговине“ ? Нажалост, то нисмо сазнали јер се управо налазе на годишњој скупштини српског Удружења археолога у Пироту. Али „Мој Херцеговина“ овим текстом апелује да стручна лица дају свој суд о помало загонетном требињском крајпуташу са крстовима. Јер он свједочи о нашем бивању на овим просторима. Ако то нама није важно, коме ће бити?

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI