Početna  /  Zaev: Veliki korak u rješavanju spora sa Grčkom
Srbija

Zaev: Veliki korak u rješavanju spora sa Grčkom

Makedonski premijer Zoran Zaev tvrdi da je napravljen “veliki korak” u rješavanju spora između Skoplja i Atine o imenu Makedonije.

“Dva nedavna susreta ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke u Atini i Skoplju doprinijeli su stvaranju prijateljskih odnosa. To nije rješenje, ali učinjen je veliki korak”, rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

On je rekao da je uvjeren da će pronaći nova rješenja u decembru i početkom 2018. na susretima o tom pitanju koji se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Između Skoplja i Atine od 1991. traje spor o imenu te bivše jugoslavenske republike koje Grčka odbija da prizna jer smatra da je ime Makedonija dio njene istorijske baštine.

Atina zbog toga blokira proces pristupa Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u.

Premijer Zaev je ponovio da će svako rješenje koje bude pripremljeno s opozicijom biti stavljeno na referendum i da će o njemu odlučiti državljani Makedonije.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je tokom prošlonedjeljne posjete Skoplju garantovao da će Grčka podržati pristup Makedonije EU i NATO-u čim bude riješeno pitanje imena bivše jugoslovenske republike.

0 Shares
0 Shares
Copy link