Početna  /  “Zaduženja Srpske idu po planu”
Republika Srpska

“Zaduženja Srpske idu po planu”

Zaduženja Republike Srpske idu po planu. Tako je odrađena još jedna emisija obveznica Republike Srpske u iznosu 30 miliona maraka.

Dok su poslanici ove sedmice još jednom raspravljali o dugu i upravljanjem dugom u Republici Srpskoj na drugoj strani plan je još jednom ispunjen.

Još jedno zaduženje Srpske emisijom obveznica je odrađeno. Posljednjom emisijom obveznica kojima je trgovano na banjalučkoj berzi, a riječ je o 30 000 obveznica nominalne cijene obveznice od 1.000 KM stiglo je novo zadzuženje od 30 miliona maraka.

Efektivna kamatna stopa je 2,3%, a rok dospijeća 10 godina.

Pojedini ekonomisti godinama upozoravaju na zaduženja bez plana koja služe za kratkoročne obaveze i krpljenje budžetskih rupa a ne za dugoročna ulaganja koja bi trebala da na kraju donesu korist po Republiku Srpsku i društvo.

Ova zaduženja dobro zvuče jer novac dolazi odmah, a vraća se nekad kasnije ali u principu ovakva zaduženja nisu dobra jer se ne poštuju ekonomski principi.

Republika Srpska se emisijom obveznica zadužuje po planu koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prethodna emisija obveznica bila je u avgustu. Ukupno za sada 36 emisija obveznica Republike Srpske.

14 Shares
14 Shares
Copy link