Početna  /  Zabrana okupljanja kao bumerang
Izdvajamo Republika Srpska

Zabrana okupljanja kao bumerang

Nadležne institucije u Sarajevu nisu dozvolile da sutra bude održan skup “Srpska pred sudom” ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. To može biti upitno sa stanovišta prava svih građana Bosne i Hercegovine na okupljanje. Međutim moramo da primjetimo licemjerstvo predstavnika vlasti u Republici Srpskoj koji se nisu oglašavali nakon mnogih zabrana okupljanja građana u Banjaluci.

“Odluka MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani mirno okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu je sramna”, rekao je portparol SNSD, Radovan Kovačević.

Slično su reagovali i predstavnici različitih institucija u Republici Srpskoj a zbog zabrane održavanja skupa u Sarajevu najavljena je blokada nekih od saobraćajnica na ulasku iz Federacije u Republiku Srpsku. Važno je napomenuti da je protest građana ustavom zagarantovano pravo bez obzira što je ovdje jasno da je riječ o politički instruisanom protestu i predstavnici vlasti u Srpskoj imaju pravo kada se bude zbog zabrane MUP-a Kantona Sarajevo. Kantonalni MUP, inače, procijenio je da skup ne bi bio bezbijedan.

Ono što u čitavoj priči, međutim, bode oči jeste to da su se predstavnici vlasti u Republici Srpskoj oglasili negodujući kada je zabranjen skup pred Sudom i Tužilaštvom u Sarajevu a nisu progovarali kada su u posljednjih nekoliko godina zabranjivani skupovi građana u Banjaluci i kada je banjalučka policija građanima i aktivistima, pod krinkom kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, branila skupove. Policija je i privodila građane dok su držali konferencije za novinare ili dok su stajali na trgu u grupi od pet ili šest ljudi. Sve pod izgovorom da skup nije prijavljen i odobren.

Sve to u Banjaluci se dešavalo nekoliko godina a niko od predstavnika tadašnje i sadašnje vlasti u Republici Srpskoj nije reagovao niti upozorio banjalučku Policijsku upravu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da diskriminišu građane i aktiviste i da protivzakonito postupaju.

Na kraju je to, presudama za diskriminaciju protiv Republike Srpske, u više navrata učinio banjalučki Osnovni sud.

Izvor: Gerila

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap