Početna  /  Za vjetroelektranu na Berkovićima Srpska se zadužuje 60 miliona KM
Hercegovina

Za vjetroelektranu na Berkovićima Srpska se zadužuje 60 miliona KM

BERKOVIĆI – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas odluka o zaduženju Srpske kod Kreditne banke za obnovu iz Frankfurta od 60 miliona evra za izgradnju vjetroelektrane “Hrgud”, u opštini Berkovići. Vjetroelektrana je instalisane snage 48 megavata sa procjenjenom godišnjom proizvodnjom od 126 gigavat-časova.

vjetroelektrane-1

Tokom rasprave o ovoj tački, pomoćnik ministra finansija Srpske Milorad Đurđević rekao je da se taj kredit daje na rok od 15 godina, sa periodom odgode plaćanja od četiri godine.

Đurđević je naveo da je krajnji korisnik po kreditu Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske”, Matično preduzeće AD Trebinje, a Ministarstvo finansija će sa tim privrednim subjektom zaključiti ugovor o prenosu kreditnih sredstava.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je nezakonito utvrđena kamatna stopa, kao i da je “odluka nepismena sa zakonskog stanovišta”.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao naglasio je da treba obratiti pažnju to da li će ta njemačka banka uslovljavati ko će biti izvođač radova i kako će se kupovati oprema, dodajući da je “već bilo neugodnih iskustava sa tom bankom”.

 

Autor: SRNA

0 Shares
0 Shares
Copy link