Početna  /  „Za dom spremni” zabranilo bi samo 45 odsto građana Hrvatske
Hrvatska Vijesti

„Za dom spremni” zabranilo bi samo 45 odsto građana Hrvatske

Iako se većina građana Hrvatske slaže da treba sankcionisati pozive na nasilje i diskriminaciju nad određenim grupama u društvu, zabranu ustaškog pozdrava „Za dom spremni” podržava svega njih 45 odsto, dok bi komunističke simbole kažnjavalo njih 70 odsto.

Zastava HOS-a sa ustaškim grbom i natpisom „Za dom spremni” na Tompsonovom koncertu (Foto: Index.hr)
Zastava HOS-a sa ustaškim grbom i natpisom „Za dom spremni” na Tompsonovom koncertu (Foto: Index.hr)

Istraživanje volje javnosti sprovedeno je u okviru projekta „Govor mržnje u Hrvatskoj”,  i prvo je multidisciplinarno, naučno istraživanje fenomena govora mržnje u Hrvatskoj čiji rezultati oslikavaju razdor koji se nalazi među građanima kada je riječ o stavovima građana.

Odgovore 1.000 ispitanika o tome da li treba zabraniti pozdrav „Za dom spremni” i komunističke simbole, istraživači su povezali s njihovim odgovorima na potpitanja o religiji, istorijskim ličnostima, zadovoljstvu demokratijom. Tako, odgovori na jedno od pitanja, da li je bolja demokrtcija ili su društvu potrebne autoritarne vođe, pokazuju da oni koji smatraju da su društvu potrebne snažne vođe uglavnom su oni ispitanici koji ne bi zabranili „Za dom spremni” i koji podržavaju Franju Tuđmana.

„Najmanje bi zabranjivali oni koji sebe identifikuju s nacionalizmom, a oni koji bi najviše zabranjavali su liberali. Čak 70 odsto smatra da bi trebalo zabraniti komunistička obilježja, što je neka vrsta obračunavanja s prošlošću”, rekao je zagrebački profesor Nebojša Blanuša.

Rezultati pokazuju da su građani koji su skloni zabrani simbola izrazito nezadovoljni demokratijom, dok ispitanici koji nisu skloni zabranama uglavnom dolaze s desnog spektra. Kada je riječ o preferenciji političkih stanaka, postoji jaz između birača opozicije koji bi zabranjivali fašističke simbole, dok su oni koji ne podržavaju sankcionisanje pozdrava „Za dom spremni”, uglavnom skloniji HDZ-u.

Zabranu tog pozdrava ne podržavaju ljudi skloniji religiji. S obzirom na region, za razliku od stanovnika Dalmacije i Slavonije, koji ustaški pozdrav ne bi zabranili, ispitanici iz sjeverne Hrvatske, Istre, Primorja i Gorskog Kotara skloniji su kažnjavanju „Za dom spremih”, što istraživači tumače kao posljednicu ratnih događanja.

0 Shares
0 Shares
Copy link