Početna  /  Vukota Govedarica saslušan u Tužilaštvu BiH zbog referenduma
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Vukota Govedarica saslušan u Tužilaštvu BiH zbog referenduma

U Tužilaštvu BiH u Sarajevu saslušan je šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike.

govedarica_vukota

“Mene zabrinjava što se vodi istraga protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda jednog naroda koji živi u BiH i to kod mene stvara jednu vrstu zabrinutosti za pravosuđe u BiH. Predmeti teškog privrednog kriminala su ostavljeni po strani, ali borba protiv takvih predmeta odnosno istrage nisu dale rezultate”, kazao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

On je kazao da u predmetima gdje postoji neki rezultati Tužilaštvo BiH postupa na neprofesionalan način.

“Podsjetiću da je Tužilaštvo BiH saopćilo da je istraga koja je sprovođena u slučaj Bobar banke nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Ako pogledamo kako je i na koji način završio glavni tužilac Goran Salihović onda ćemo vidjeti da je pravosuđe BiH u velikom problemu. Ako tome dodamo kako je njegov prethodnik završio glavni tužilac svoju tužilačku karijeru onda ćemo konstatovati da je nama potrebna obimna reforma pravosuđa u BiH”, smatra Govedarica.

On je istakao da je saslušan u svojstvu svjedoka, kao i njegove kolege Višković i Spomenka Stevanović.

“Odgovarao sam na pitanja onako kako ja vidim šta se dešavalo u NSRS što se odnosi na donošenje odluke za raspisivanja referenduma”, izjavio je Govedarica.

Podsjećamo, u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referendum izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić.

U RS-u je 25. septembra održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike Srpske.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike usvojila je Narodna skupština Srpske 15. jula kao reagovanje na odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. oktobra po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

9 Shares
9 Shares
Copy link