Početna  /  Vukanović zbog zloupotrebe službenog položaja, trgovine uticajem i nesavjesnog rada podnio krivične prijave protiv Dodika, Đokića, Viškovića i čelnika elektro – energetskog sektora
Izdvajamo Trebinje

Vukanović zbog zloupotrebe službenog položaja, trgovine uticajem i nesavjesnog rada podnio krivične prijave protiv Dodika, Đokića, Viškovića i čelnika elektro – energetskog sektora

Nebojša Vukanović, narodni poslanik i lider liste ”Za pravdu i red”, podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu prijave protiv sedam osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, trgovine uticajem i nesavjesnog rada u službi, kako se navodi u prijavi. Prijava je podnesena protiv Milorada Dodika, Radovana Viškovića, Luke Petrovića, Srđana Milovića, Ilije Tamindžije, Petra Đokića i Miodraga Šešlije. On je naveo da je povod za prijavu ”rat” otvorenih pisama kojima je počeo otvoreni sukob Srđana Milovića, zamjenika direktora RiTE Gacko i Luke Petrovića i Ilije Tamindžije. Vukanović tvrdi da se u sadržaju juče objavljenih pisama, najprije Milovića, a zatim uprave ERS-a i Ilije Tamindžije nalazi sve ono na šta je godinama upozoravao. On navodi da su jučerašnjim pismima, Luka Petrović i Ilija Tamindžija, sami sebi napisali krivičnu prijavu.

Nebojša Vukanović je podnio nove krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, ovoga puta protiv Milorada Dodika, Radovana Viškovića, Petra Đokića te čelnika Elektroprivrede Republike Srpske, Hidroelektrana na Trebišnjici i Termoelektrane u Gacku – Luke Petrovića, Ilije Tamindžije, Srđana Milovića i Miodraga Šešlije. Rekao je da se jučerašnjim pismima u kojima su se međusobno optuživali Milović i Petrović/Tamindžija, na površinu izašlo sve ono na šta je godinama ukazivao, pa i gubio sporove zbog klevete.

”Juče je počeo rat crvenih SNSD ruža, između tzv. gatačkog klana koji predvodi Srđan Milović i njegovih najvećih konkurenata, da ne kažem neprijatelja – Luke Petrovića i Ilije Tamindžije. Dogodila se jedna eksplozija i lijepo je bilo čitati ta pisma u kojima se oni međusobno optužuju za zloupotrebe i potvrđuju ono što ja govorim godinama. Prije samo nekoliko dana, Ilija Tamindžija je govorio u Narodnoj skupštini da su u elektro – energetskom sektoru velike investicije u Hercegovini, da stanje nije nikad bilo bolje, međutim, u pismu koje su on i Luka Petrović uputili Miloviću kaže se da je dug Termoelektrane Gacko dosegao 94,9 miliona KM, a to je upravo ona cifra koju sam i ja spominjao u javnosti. Ja sam godinama plaćao skupe kazne gubljenjem sporova za klevetu jer sam ukazivao na nenamjensko trošenje novaca, podnosio krivične prijave, imaćemo o mnogo toga razgovarati sa glavnim tužiocem Žarkom Milićem.” – rekao je Vukanović na početku konferencije za novinare koja je održana nakon predaje krivične prijave.

Vukanović: Jučerašnjim pismima Petrović i Tamindžija su sami sebi napisali krivičnu prijavu!

Dalje je naveo ko se sve (i zbog čega) našao kao osumnjičeni u prijavi.

Sve ono što sam pisao u prethodnom periodu u krivičnim prijavama i dijelio sa tužiocima se sada i događa i evo sada sam ponovo podnio krivične prijave gdje je prvoosumnjičeni Milorad Dodik koji je onaj čije ime niko ne smije da spomene, koji je capo di tutti capi koji je postavio sve ove ispod. U prijavi je i Luka Petrović, kao direktor Mješovitog holdina ”Elektroprivreda Republike Srpske” koji u jučerašnjem pismu navodi da je Milović nenamjenski trošio sredstva, a ako je on to znao, kao što priznaje da jeste, on je bio dužan, a to stoji i u Statutu ERS-a, da podnese krivičnu prijavu i zatraži smjenu Srđana Milovića zbog zloupotrebe položaja. Luka Petrović je svojim jučerašnjim pismom sam sebi napisao krivičnu prijavu. U prijavi su dalje Miodrag Šešlija, on je marioneta, vodi se kao generalni direktor RiTE Gacko, Ilija Tamindžija koji navodi da je napustio ERS jer nije mogao da gleda kriminal koji tamo radi Srđan Milović. Gospodine Tamindžija, vi kao narodni poslanik ne da niste trebali da se povučete i istaknete bijelu zastavu, već ste bili dužni, kao odgovorno lice i direktor da upozorite policiju, tužilaštvo, Elektroprivredu i Vladu i da iznesete to na Narodnoj skupštini da se spriječi uništavanje Termoelektrane. Tako da je Ilija Tamindžija svojim pismom takođe sam sebi napisao krivičnu prijavu. Tu je naravno i Petar Đokić koji je grobar elektro – energetskog sistem kao i Radovan Višković kao predsjednik Vlade Republike Srpske koji, iako se ništa ne pita, snosi odgovornost za krah Termoelektrane.” – naveo je Vukanović.

Podsjetio je na malverzacije Srđana Milovića i njegovog šure Milimira Govedarice, pravobranioca Republike Srpske.

”Srđan Milović bi trebao da odgovori kako to da nema novca za investicije, a dao je svom šuri Milimiru Govedarici, pravobraniocu Republike Srpske, 750.000 KM za kuću koja se do dan danas ne nalazi u vlasništvu RiTE Gacko već u njoj i dalje živi Govedarica. Pitajte Govedaricu, meni neće da odgovori, kako je kupio kuću u Lastvi i penthaus stan od stotinjak kvadrata u Trebinju, od bivšeg načelnika Trebinja, Dobroslava Ćuka.” – kaže Vukanović.

Narodni poslanik i lider liste ”Za pravdu i red” poručio je da će Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Srđan Milović ”morati podnijeti račune za sistemsko razaranje Elektroprivrede Republike Srpske”.

”Mala bara puna krokodila i dobro je da kreću sukobi unutar vladajuće partije jer novaca je sve manje, svi su očito nezadovoljni reformama Luke Petrovića, dobro je da stvari izlaze na površinu i da svima u Hercegovini mora biti jasno ono na šta sam godinama upozoravao, a to je da se sistemski razara Elektroprivreda Republike Srpske. Mi ćemo čuvati HET i cijeli sistem RES-a, a Milović, Petrović i Tamindžija moraju biti svjesni da neće vladati sto godina i da će morati podnijeti račune.” – rekao je Vukanović.

Nebojša Vukanović i lista ”Za pravdu i red” su u prethodnom periodu podnijeli više krivičnih prijava po raznim osnovama, a Vukanović je izrazio nadu da će Tužilaštvo početi postupati po tim prijavama jer, kako je naveo, samo na taj način može zaživjeti pravna država u kojoj tužioci i sudije neće raditi u korist vladajućih, već u korist naroda i istine.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap