Početna  /  Vuk Јeremić kandidat Vlade Srbije za Generalnog sekretara UN
Srbija Vijesti

Vuk Јeremić kandidat Vlade Srbije za Generalnog sekretara UN

Vlada Srbije imenovaće Vuka Јeremića za kandidata za generalnog sekretara UN, pišu beogradski mediji.

vuk-jeremic
Vuk Јeremić (Foto: BETA)

Ostali kandidati su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German, prenosi STA.

Kandidovani su i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, Srđan Kerim, nekadašnji šef makedonske diplomatije, Antonio Gutereš, bivši premijer Portugalije, Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda.

U Ujedinjenim nacijama danas počinje neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koja će po prvi put u istoriji biti javan.

Prvi će na redu biti šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša bugarska ministarka spoljnih poslova Irina Bokova i nekadašnji portugalski premijer Antonio Gutereš.

Očekuje se da bi, kako se navodi, hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić i slovenački kandidat Danilo Tirk trebalo da se predstave u srijedu.

Neformalni dijalog je nova praksa Generalne Skupštine UN, u cilju unapredenja transparentnost kandidati imati priliku da predstave svoj program – viziju buduće reforme sistema UN, kako bi se odgovorilo izazovima 21. vijeka.

Za funkciju devetog generalnog sekretara UN je za sada je prijavljeno osam kandidata, a u trku za tu dužnost države članice mogu predlagati svoje kandidate do kraja juna.

0 Shares
0 Shares
Copy link