Početna  /  Vujadinovići u novom domu: Iako je bolest teška, u svojoj kući se lakše diše
Hercegovina nevesinje

Vujadinovići u novom domu: Iako je bolest teška, u svojoj kući se lakše diše

NEVESINjE – Od kada je ekipa portala “Moja Hercegovina” prije godinu dana posjetila Nevesinjca Miroslava Vujadinovića, koji je obolio od multiple skleroze, do danas se kod Vujadinovića dosta toga promijenilo. Miroslavovo zdravstveno stanje se pogoršalo, a najteže je to što ne može da hoda, pa je Miroslav već neko vrijeme osuđen na krevet i kolica. Novo je i to da Vujadinovići više nisu podstanari, već od jula ove godine konačno imaju svoj krov nad glavom, pa Miroslav uprkos teškim zdravstvenim problemima kaže da se, ipak, lakše diše.

Svjetlana i Miroslav Vujadinović (Foto: Moja Hercegovina)
Svjetlana i Miroslav Vujadinović (Foto: Moja Hercegovina)

Miroslav se već skoro tri godine bori sa multiplom sklerozom. Terapija liječenja je ista, a njegovo stanje je drugačije. Sreća je jedino, kaže, što nema nikakvih bolova.

“Kad smo išli u Banjaluku tamo nije bilo mjesta i doktorica mi je bila povećala neku terapiju, ali ova ovdje doktorica u Nevesinju mi je rekla da to ne treba povećavati, da mora ostati isto. Ja evo ne mogu da hodam, ma ne mogu ništa. Sjedu me samo u kolica i onda izađem vani, ali slabo gdje idem, ne idem nigdje. Nemam ovdje na kući ni prilaz, ni ništa”, žali se Miroslav.

Olakšica je što određene lijekove ne plaća.

“Dobijamo za pelene i za te neke lijekove što uzimam. Ovo do sad što sam primao nisam plaćao, ali ništa mi ovo ne pomaže. Doktori ne kažu ništa posebno, samo taj neki novi lijek mi navodno može pomoći, ali ko zna koga će taj lijek zapasti.  Hodao sam normalno, pa onda sve teže i teže, pa sa štapom, da bi, evo, na kraju potpuno pao”, priča Miroslav.

Ipak, kaže, spreman je da se bori sa bolešću.

Miroslav je borac prve kategorije, a prije više od godinu dana otišao je u penziju. Njegova penzija od 240 mraka i dodatak za tuđu njegu i pomoć od 80 marka nedovoljni su da zadovolje potrebe četvoročlane porodice u kojoj niko ne radi. Djeca su školarci i jedino je za rad spremna Miroslavova supruga Svjetlana. Iako nema stalni posao, na različite načine se snalazi da zaradi koju marku, kako bi pomogla izdržavanje porodice. Iako je bilo obećanja za posao, sve je ostalo na priči. Ona kaže da bi radila bilo koji posao. Sve obaveze su sada na njoj.

“Išla sam kupila krompir. Ranije sam išla i ostajala bi po nekoliko dana, sada moram biti s njim, pa ne noćim, već se odmah vraćam. Pomagala nam je i svekrva, kad ja nisam mogla. Sad se vlast ovdje u Nevesinju promijenila, ja bih voljela da sve krene nabolje, svima, ne samo nama. Šta znam”, kaže Svjetlana.

Miroslav ima jasan stav – svaka vlast je ista, isto će to sve biti.

Od jula u svojoj kući

Vujadinovići su 12 godina bili podstanari, a u julu su uselili u svoju kuću, čiju je gradnju iniciralo Udruženje ratnih veterana iz Nevesinja, a u izgradnji je učestvovalo preko 100 subjekata preduzeća i organizacija. Vladika Grigorije je obezbijedio 10 hiljada maraka.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Miroslav je zahvalan svima koji su učestvovali u stambenom zbrinjavanju i kaže da je dobro što ga ljudi nisu zaboravili.

“Hvala svima. Namjestili smo ove osnovne stvari, ima tu još da se radi. Ali neka, ovdje je puno lakše, drukčije je u svome”, kaže Miroslav.

Podsjećamo, da su, nakon pisanja našeg portala o porodici Vujadinović, radnici RiTE Gacko organizovali akciju skupljanja novčane pomoći u kojoj je skupljeno preko pet hiljada maraka. Novac je uplaćen na račun Vujadinovića, koji su od cijelog iznosa, kako tvrde, bez objašnjenja, hiljadu maraka dali Udruženju ratnih veterana.

U Nevesinju 16 oboljelih od multiple skleroze

U Nevesinju je danas 16 osoba oboljelih od multiple skleroze, od kojih je četvoro poptuno nepokretno, dok su ostali slabije pokretni.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije istočne Hercegovine Branimir Tamindžija kaže da je trenutno najveći problem to što oboljeli u Hercegovini ne mogu da dobiju nove terapije i lijekove, te da će Udruženje raditi u pravcu rješenja tog problema.

“Položaj osoba oboljelih od multiple skleroze u Nevesinju je, recimo, dobar u odnosu na pojedine opštine, jer oboljeli imaju redovne lijekove koje obezbjeđujemo iz budžeta Opštine Nevesinje. Imamo redovna druženja, razgovore i dogovore šta da radimo u budućem periodu. Imamo i naš prostor gdje smo smjestili kancelariju, ali i fitnes salu gdje oboljeli dolaze i vježbaju, jer održavanje fizičke kondicije je veoma bitno za našu bolest”, navodi Tamindžija.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Miroslav Vujadinović ne vjeruje ni u kakva Udruženja i ima samo jednu želju – da ponovo stane na svoje noge, pa makar i uz pomoć štapa.

“Meni je, ipak, fino. I gotovo. Ne boli me ništa i odmah mi je dobro, jedino što, eto, ne mogu na noge. Eeeee, da ja mogu na noge, ne bi vi mene našli ovdje”, završava Miroslav svoju priču za “Moju Hercegovinu”.

Novoizabrani načelnik Nevesinja Milenko Avdalović tek je preuzeo funckiju i socijalnim pitanjima, kaže, još se nije bavio, pa nije želio da komentariše slučaj porodice Vujadinović.

127 Shares

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

127 Shares
127 Shares
Copy link