Početna  /  Vučurević: Planirani budžet od skoro 25 miliona KM potpuno je realan
Hercegovina

Vučurević: Planirani budžet od skoro 25 miliona KM potpuno je realan

TREBINJE – Budžet Grada Trebinja za 2016. godinu planiran je u iznosu od 24.970.000 maraka što je 10,5 odsto više u odnosu na plan prošlogodišnjeg budžeta. Opozicija smatra da je planirani budžet ambiciozan, a gradonačelnik Vučurević da je potpuno realan.

Skupština grada Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina)
Skupština grada Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina)

Budžetski primici projektovani su na osnovu prodaje građevinskog zemljišta kojom se planira prihodovati ukupno 3.156.000 maraka koje se odnose na 1.444.000 maraka od prošlogodišnje prodaje zemljišta na Draženskoj gori firmi „Svislajon Grande“, te na pisma namjere investitora za izgradnju dva hotela u Zasad polju i poslovnih objekata u Luču.

Prema riječima Zorana Anđušića, odnornika PDP-a, vlasnik firme „Svislajon Grande“ Rodoljub Drašković za spomenuto zemljište već je uplatio prvu ratu od 1.000.800 maraka, a ostatak će po ugovoru platiti sljedeće godine.

Na veličinu budžeta za 2016. godinu opozicija, pak, ne gleda optimistično i smatra da su troškovi prepisani iz prethodnog budžeta, a kapitalna ulaganja planirana vrlo ambiciozno.

– Rečeno je da postoje određena pisma namjere što ne doprinosi tome da će se to zaista i desiti, već je apsolutno sporno da li će do realizacije toga da dođe. Sve stavke u budžetu su manje-više iste kao i u 2015. godini, a jedina stavka koja odskače jesu primici za nefinansijsku imovinu. Pompezno je najavljivati kako je ovo najveći budžet do sada i nešto veoma značajno, a s druge strane, ne planirati regres za radnike drugu godinu zastopce. Mislim da je to sramotno – istakao je Zdravko Butulija, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Zdravko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)
Zdravko Butulija (FOTO: Moja Hercegovina)

Kao osnovne zamjerke na planirani budžet on je naveo i dalje povećanje rashoda za korištenje roba i usluga, te rashoda za lična primanja i nerealne primitke za nefinansijsku imovinu.

– Nadam se da će navedeni primici biti ostvareni i da će sve kapitalne investicije koje su planirane biti realizovane, ali izražavam sumnju u to, jer je ova Gradska uprava u prošloj godini realizovala svega 62 posto kapitalnih ulaganja – dodao je Butulija.

Sa druge strane, gradonačelnik Slavko Vučurević smatra da je ovo budžet koji, prije svega, zadovoljava socio-ekonomske probleme u Trebinju, te podstiče ekonomski razvoj i baziran je na realnim prihodima koji su poznati Gradskoj upravi.

– Nakon otvaranja velike Investicione konferencije ove godine, rekordan je interes investitora da se u Trebinju nešto radi. Ako postoji interes investitora da se nešto radi, to podrazumijeva da grad Trebinje mora biti spreman da zadovolji njihove interese. Želimo da podržimo projekat gospodina Draškovića. Sinoć sam sa njim razgovarao i učinićemo sve da pomognemo da se infrastrukturno opremi područje gdje se želi praviti Sunčani grad. To što opozicija priča nikad nije imalo veze sa zdravim razumom, pa tako nema ni danas. Budžet je potpuno realan. Na osnovu pismenih zahtjeva ostvarićemo, nadam se, čak i više – rekao je Vučurević.

Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

Na današnjoj sjednici usvojen je i rebalans budžeta za tekuću godinu, u iznosu od 21.000.000 KM, što je za 1,2 miliona maraka manje u odnosu na planirani. Opozicija je imala zamjerke i na ovu stavku, a gradonačelnik Vučurević odgovorio im je prenijevši priču na državni nivo.

– Neka predstavnici SNSD-a objasne građanima Srpske gdje je sedam milijardi zaduženja RS, gdje su otvorili ijedno radno mjesto i zašto čelnici SNSD-a traže azile ili državljanstva drugih zemalja. To bi oni trebalo da odgovore građanima Trebinja. Mi smo pogriješili za tri odsto, a oni za sedam milijardi zaduženja, a nijedno radno mjesto nisu dali građanima RS. Gdje je napravljen kilometar puta u Hercegovini? Oni samo posežu sa Čemernom. To je 50 miliona, a šta je sa ostalih sedam milijardi? – rekao je Vučurević.

Skupština je usvojila i nacrte izmjena regulacionih planova „Sjeverni logor“ i „Bregovi“ zbog zahtjeva za novom gradnjom u njihovom obuhvatu, te imenovala članove savjeta za izmenu regulacionog plana „Zasad polje“.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link