Početna  /  Vučić: Žestoko ćemo se suprotstaviti politici Šešelja
Srbija Vijesti

Vučić: Žestoko ćemo se suprotstaviti politici Šešelja

Nakon presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, vlada Srbije je sazvala vanrednu sjednicu nakon koje je Aleksandar Vučić održao konferenciju za medije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“Srbija je na raskrsnici političkoj, ekonomskoj i moralnoj. Poslije godina koje su pojedene besmislenim ratovima, pljačkaškim privatizacijama, korupcijom i recesijom uspjeli smo zaustaviti pad zemlje i podići joj ugled u svijetu i regionu”, otvorio je konfeenciju Vučić.

“U trenutku kada smo otvorili prva poglavlja i dobre fiskalne rezultate ostvarili; imamo izvanredne rezultate u martu. Naš deficit u prva tri mjeseca je 8,9 milijardi dinara, bolji rezultat je za 42 miliona eura nego je očekivano. Nismo imali novih zaduživanja, zahvaljujući promjenama u kursu između eura i dolara”, istakao je Vučić.

Nakon toga se osvrnuo na presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

“U tom trenutku su uslijedile nove političke turbulencije, za koje Srbija nije kriva ni odgovorna. Došlo je do presuda pred Haškim tribunalom koji završava svoju političku, a ne pravnu ulogu”.

“Jedan od tri cilja zbog kojih je ustanovljen Tribunal bio je da dođe do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije koji su u sukobima izgubili desetine hiljada sinova i kćeri. Nema sumnje da Tribunal taj osnovni cilj ni na koji način nije ispunio, nego je zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana”.

Kazao je da je Vlada Srbije u oba slučaja reagovala odgovorno i jasno.

“Vlada Srbije je po objavljivanju presude Radovanu Karadžiću, izašla sa najodgovornijim i najjasnijim odgovorom za cjelokupnu javnost, za razliku od mnogih. Srbija je rekla da neće da ulazi u sadržaj presude jer nije normalno da jedna Vlada o tome raspravlja. Izgovorili smo jednu rečenicu, a to je da nikome nećemo dozvoliti da ruši Srbiju i RS”.

Dodao je da vlada Srbije nije pravila dramu, a reakcije su bile upravo takve.

“Nažalost, samo 48 sati poslije te izjave koja je bila pomiriteljska i u kojoj nismo pravili dramu, uslijedila je najava nove revizije tužbe protiv Srbije. Smatramo da to nije dobro za duh pomirenja i stabilnost na Balkanu i dalje smo pripravni i spremni da razgovaramo sa Bošnjacima. Tu ne smije biti mjesta za osvetu nad Srbima, nego moramo razgovarati kao partneri i prijatelji”.

“Nijedan zločin ne smije biti zaboravljen, naprotiv. Ako mi kažnjavamo svoje zločince, onda je red da se zna ko je ispokao oči Iliji Nikoliću”.

Također, poručio je: “Nekima ne bi bilo dovoljno da je Karadžić dobio 140 godina jer im je važno da Srbija bude napadnuta”.

“Poslije toga je došla presuda Vojislavu Šešelju. Od početka je bio nedvosmisleno politički proces i kada su ga tražili u Hag i puštali iz Haga, a zamislite kakvoj bismo sramoti bili izloženi da smo postupali po njihovim nalozima”.

Poručio je, također, da je ponosan što je vlada Srbija štitila zakone i dostojanstvo građana.

“Ponosan sam na činjenicu što je Vlada Srbije štitila zakone i dostojanstvo građana, kao i dostojanstvo građanina Šešelja. Nemam nikakav lični animozitet prema njemu i želim njemu i njegovoj porodici sve najbolje. Mi imamo problem s njegovom politikom i žestoko ćemo se suprostaviti toj politici, ta politika gura Srbiju u probleme, muke i ekonomske nedaće. Ta politika bi nas u potpunosti izolovala od svih drugih naroda i ne krijem da ću se toj politici i lično suprostaviti”.

“Ono što je važno za nas da kažemo je da mi moramo da napravimo razliku i ponašamo se drukčije od nekih u regionu. Naime, mi građani Srbije i Srbi teško ćemo doživjeti da drugi poštuju naše žrtve onako kako mi imamo obavezu prema njihovim žrtvama”.

“Naše suze imaju roditelje samo u Srbiji”

Aleksandar Vučić je kazao da se majke žrtvi moraju poštovati, bez obzira s koje strane dolaze.

“Mi moramo da naučimo da naše suze imaju roditelje samo u Srbiji i nigdje više. Ostaje naše da pamtimo naše žrtve i da im se poklonimo, ali naša obaveza je da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike svakog dana i da poštujemo muslimanske i hrvatske žrtve. Da poštujemo majku i Almira i Enesa i Stipe i Franje. Tako ćemo pokazati koja je razlika između nas i da pokažemo svoju srpsku veličinu i da umijemo prihvatiti tuđi bol i patnju jednako kao našu bol. Od drugih teško možemo očekivati slično”.

Vučić je dodao da je loša poruka paradirati kroz Srebrenicu i slaviti kojekakve pobjede jer je to “loše za sve”.

“Ukoliko snage misle da je dobro da u Srebrenici slavite bilo šta šalje lošu poruku, to je nepotrebno. Mi hoćemo da razumijemo druge kao što smo čekali da razumiju nas i više to ne očekujemo. Ali nećemo zbog toga od sebe praviti loše ljude. Ukoliko bi takve neodgovorne snage dobile većinsku podršku naroda, to je najlošije za našu zemlju”.

Kazao je, također, da je bezbroj puta čuo rečenice tipa: Znamo gdje si bio prije 25 godina i šta si radio.

“Ovo je jedno od posljednjih upozorenja jer dobro znam koliko je nešto primamljivo, a može vas odvesti u ponor i ambis. Da li ću da čujem bezbroj puta: Znamo ko si ti i gdje si bio 25 godina. Super, to pokazuje da takvi ljudi žive u prošlosti i ne mogu naprijed”.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap