Početna  /  Vučić: Treba da menjamo način razmišljanja i radne navike
Vijesti

Vučić: Treba da menjamo način razmišljanja i radne navike

Srbija će morati da promeni svoj obrazovni sistem i pristup nauci, jer nove tehnologije i razvoj nauke nemaju alternativu, a ako se ne ide u korak s modernim vremenom društvo će pretrpeti štetu, izjavio je u Moskvi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić i Medvedev (Tanjug/AP)
Vučić i Medvedev (Tanjug/AP)

Vučića je, u uvodnom obraćanju na Forumu i sajmu tehnologija “Open innovations 2015” u Moskvi, predstavio premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je objasnio da su “prijatelji iz Srbije”, odnosno predsednik vlade i delegacija srpskih ministara, počasni gosti tog skupa.

Srpski pemijer je zahvalio Medvedevu na dobro organizovanom sajmu novih tehnologija istakavši da će rast našeg društva zavisiti, ne samo od ekonomskih reformi, već i od toga koliko ćemo moći da pratimo nove tehnologije.

Da bismo ih brže prihvatili i inkorporirali u sistem potrebno je promeniti naš način razmišljanja, radne navike, što nije lako, a za to čak nemamo dovoljno ni vremena, pošto će u narednih 20 godina biti mnogo promena u svetu tehnologija, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će Srbija raditi na sveukupnoj edukaciji stanovništva, da će pozvati eminentne govornike sa današnjeg foruma da prenesu znanje ljudima u Srbiji, ali i da će Srbija zato morati da promeni obrazovni sistem i pristup nauci.

Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje

Kao što smo imali hrabrosti da krenemo u ekonomske reforme, fiskalnu konsolidaciju, reformu tržišta rada, tako ćemo tako ćemo morati da menjamo i radne navike, objasnio je Vučić i podsetio na izjavu nekadašnjeg predsenika Izraela Šimona Peresa koji je rekao da dolazi vreme u kojem će na radnom mestu morati da se radi šest sati, a uči dva sata, kako bi se išlo u korak sa novim tehnoloijama.

“Tako će đaci u školi morati da uče pet sati i morati dva naredna sata da idu na posao i praksu kako bi znanje dobili i kroz konkretne aktivnosti”, jasan je Vučić.

Srbija će, kazao je, sa Švajcarskom, Nemačkom i ostalim državama morati da radi na razvijanju dualnog obrazovanja.

“Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje, iako znam da će to naići na mnogo prepreka i muka kod naših naroda, jer oni uglavnom gledaju da sačuvaju svoj posao. Mi još živimo u vrmenu kada mislimo da smo sa završetkom fakulteta i srednje škole završili i sa procesom znnanja i edukacije”, rekao je Vučić.

To moramo da menjamo, rekao je premijer, kao što smo prethodnih godinu i po dana imali značajne ekonomske reforme.

“U godinama pred nama imaćemo velike rerfome u našem sistemu obrazovanja i nauke koje su uslov za napredak naše ekonomije i BDP-a”, kazao je premijer.

Premijer Rusije Medvedev je u svom obraćanju istakao da su izveštaji predstavljeni na forumu veoma zanimljivi i konstatovao da su “prepuni upozorenja o potencijalnim rizicima” zbog čega se, kako se našalio, postavlja pitanje da li bi trebalo da se ljudi bave inovacijama zbog silnih rizika i pretnji.

Forum i sajam tehnologije “Open innovations 2015” je jedan od najvećih manifestacija te vrste u Rusiji. Usmeren je na ulogu tehnologija budućnosti u modernom ljudskom društvu, ekonomiji i svakodnevnom životu.

0 Shares
0 Shares
Copy link