Početna  /  Vučić: Finansijska pomoć za Srpsku; Uskoro prvi avion iz Trebinja
Izdvajamo Republika Srpska Srbija

Vučić: Finansijska pomoć za Srpsku; Uskoro prvi avion iz Trebinja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske da će Srbija do kraja ili početkom naredne godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Srpskoj.

Istakao je da je moralna obaveza Srbije da bude uz Srpsku.

– Želimo da ljudi u Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im djedovi ostavili – rekao je Vučić, prenosi RTRS.

Naveo je da su razgovarali i o veoma značajnoj temi, a to je gradnja aerodroma u Trebinju.

Predviđa da bi prvi avion sa ovog aerodroma mogao da poleti do marta 2022. godine.

– To nisu mala ulaganja, ali verujem da će projekat biti isplativ i od velikog interesa za Srbiju, kao i narod u Hercegovori i Crnoj Gori – rekao je Vučić.

Istakao je da se razmatra i opciju učešća u rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci, ali o tome će se, kako je rekao, tek pričati.

Dodaje da će se formirati zajednička industrijska zona sa Srpskom, gdje bi trebalo zajedno da se radi na dionici autoputa od 18 kilometara.

– Razgovarali smo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Vučić.

Kako kaže, takođe je važno da preduzeća kojima upravlja Srbija imaju pravo na različitim tenderima na nivou BiH.

– Pričali smo i o obrazovanju. Ići ćemo na ujednačavanje školskog programa, bukvara, kao i u zajedničkim ekskurzijama – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će organozivati zajednička takmičenja učenika Srbije i Srpske.

– Stalo nam je do do dobrih odnosa i do Republike Srpske i poštovanja Dejtonskog sporazuma. Mi poštujemo potpisane sporazume – izjavio je Vučić.

Istakao je da će Srpska i Srbija nastaviti najbližu saradnju.

– Danas smo donijeli odluku da ćemo imati jedan zajednički praznik. To bi bio dan kada je probijen Solunski front, 15. septembar.

– Mislim da dosta pomažemo Srpskoj i moja molba je da uvijek i u svakom trenutku Srpska vodi interesa i o Republici Srbiji i o Srpskoj, onakvoj kakvom ju je propisao Dejton – naveo je on.

On je rekao da će u oktobru biti premijera prvog igranog filma o Јasenovcu, te da će biti upućen poziv velikom reditelju Emiru Kusturici za film na drugu temu koja je od intersa interesa za cjelokupan srpski narod.

– Očekujem da to bude remek-delo, potrebno je da izjasni i Kusturica, a Dodik je saglasan – rekao je Vučić.

Istakao je da je donesena odluka o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina-Јesenovac jer žele da postoji kompleks u kome će se vidjeti razmjera jesenovačkih zločina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarali su sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o ranije dostavljenom dokumentu, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

3 Shares
3 Shares
Copy link