Početna  /  Vrela nedjelja u BiH: U Mostaru 38, temperatura mora u Neumu 25 stepeni
Hercegovina

Vrela nedjelja u BiH: U Mostaru 38, temperatura mora u Neumu 25 stepeni

Najavljeni val vreline danas se itekako osjetio širom Bosne i Hercegovine, a prema mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u 15 sati najvrelije je bilo u Mostaru – 38 stepeni celzijusa.

Foto: Moja Hercegovina

Nešto malo niže temperature zabilježene su u Zenici i Sanskom Mostu – 36, dok se stanovnici Banje Luke, Bihaća, Bijeljine, Doboja i Gruda pokušavaju rashladiti na 35 stepeni. U Sarajevu su 33 stepena, a na Bjelašnici 19.

U Neumu je temperatura mora divnih 25 stepeni.

Ipak, već tokom večeri moglo bi doći do postepenog porasta oblačnosti i pljuskova sa grmljavinom, ali i mogućim pojačanim udarima vjetra i uslovima za pojavu grada.

Za sutra meteorolozi prognoziraju oblačno vrijeme, posebno poslijepodne, kada bi moglo biti i kiše, pljuskova i grmljavine u većem dijelu zemlje, a jedino će jug proći bez padavina.

Visoke temperature se nastavljaju

U centralnim i istočnim područjima Bosne moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme, a uz jake udare vjetra, a postoje uvjeti i za pojavu grada. Krajem dana padavine će polako prestati, uz postepeno razvedravanje.

Prognoze za utorak i srijedu svode se na sunčano i vruće vrijeme, uz moguće oblake ili slab pljusak popodne, dok bi u četvrtak moglo biti malo više oblaka sa kišom i pljuskovima, posebno u zapadnim područjima.

Temperature će ostati prilično visoke, od 16 stepeni ujutro do 37 tokom dana na jugu BiH.

Problemi sa snom i glavobolja

Biometeorološka prognoza kaže da bi osvjetljive osobe zbog utjecaja sparnog vremena, strujanja toplijeg zraka i izraženog porasta temperatura mogle osjećati tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, problema sa snom i promjena raspoloženja i to posebno u popodnevnim satima. Stoga im se savjetuje suzdržavanje od jačih napora, reduciranje kretanja i izbjegavanje dužih boravaka na suncu.

Vrijenosti UV indeksa će biti visoke, stoga je preporučljivo provoditi mjere zaštite.

0 Shares
0 Shares
Copy link