Početna  /  Vraćanje Milorada Dodika u okvire nadležnosti predsjednika RS? Od “Radovan Višković će biti premijer” do “predložiću Radovana Viškovića za mandatara”
Izdvajamo Republika Srpska

Vraćanje Milorada Dodika u okvire nadležnosti predsjednika RS? Od “Radovan Višković će biti premijer” do “predložiću Radovana Viškovića za mandatara”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je juče na svom Twitter nalogu da će, u skladu s ustavnim ovlaštenjima, predložiti Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske. Ova Dodikova izjava se u izvjesnoj mjeri razlikuje u odnosu na njegovu prethodnu izjavu kada je rekao da će Višković ostati na mjestu predsjednika Vlade još dvije godine.

Dodik je prvo kategorično izjavio da će Višković ostati predsjednik Vlade, i to na dvije godine, da bi se juče “vratio” u okvire nadležnosti predsjednika Republike Srpske izjavivši da će ipak “samo” predložiti Viškovića za mandatara.

Nadležnosti predsjednika Republike Srpske, inače, daju ovlaštenje Dodiku da Narodnoj skupštini RS predloži kandidata za predsjednika Vlade, što je on i najavio drugom izjavom. Ipak, ostaje zabilježeno da je prvom izjavom u suštini preskočio instancu Narodne skupštine Republike Srpske navodeći da će Višković ostati premijer, i to bez potvrde najvišeg zakonodavnog tijela.

Dok je prvom izjavom Dodik “oročio” Viškovićev mandat na dvije godine, i to preskačući parlament kao instancu koja treba da potvrdi izbor Viškovića za premijera, drugom izjavom se u izvjesnom smislu “vratio” u okvire svojih nadležnosti. Ipak, dok je govorio da će Višković biti premijer još dvije godine, još uvijek nije bio predsjednik Republike Srpske, bar ne zvanično, nego “samo” član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Kada je inaugurisan kao da je počeo više da obraća pažnju na svoje nadležnosti. Bar za sada.

Izvor: Gerila

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap