Početna  /  Vozač iz Trebinja duguje čak 25.230 maraka za saobraćajne prekršaje
Hercegovina Trebinje

Vozač iz Trebinja duguje čak 25.230 maraka za saobraćajne prekršaje

TREBINJE – Ukupni dug za neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje na području istočne Hercegovine dostigao je 869.005 maraka, od čega je čak 25.230 maraka napravio jedan prekršilac iz Trebinja, potvrđeno je iz IDDEEA-e za “Moju Hercegovinu”.

Ilustracija

Među istočnohercegovačkim opštinama, najviše neplaćenih prekršajnih naloga evidentirano je u Trebinju, ukupno 5.388. Kako pojašnjavaju iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BIH), najčešći prekršaji vozača odnose se na prekoračenje brzine i upotrebu sigurnosnog pojasa.

– Najčešći prekršaji napravljeni po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja odnose se na: prekoračenje brzine kretanja vozilom na putu u naselju koja je 10-20 km/h veća od dozvoljene (18.300 prekršaja), nepridržavanje ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih znakova  (15.859 prekršaja) i upotrebu sigurnosnog pojasa (14.731 prekršaj) – navode iz IDDEEA-e za naš magazin.

Budući da u navedeni ukupni dug ulaze i kazne koje datiraju još iz 2007. godine, jasno je da država nije napravila dovoljno zakonskih mehanizama za njihovu naplatu.

Poreska uprava RS: Za tri mjeseca skoro 3.300 prinudnih naplata

Prema Zakonu o prekršajima RS,  prinudnu naplatu neplaćenih prekršajnih naloga, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje, vrši Poreska uprava RS.

– Tako u postupku prinudne naplate preduzimamo nekoliko mjera koje su nam na raspolaganju, a to su blokada žiro-računa, obustave na ličnim primanjima obveznika, pljenidba gotovine, zatim pljenidba pokretnih stvari, zaplijena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka na nepokretnom imovinom – navode iz Poreske uprave RS za “Moju Hercegovinu”.

Oni dodaju da je najčešća i najefikasnija preduzeta mjera u postupku prinudne naplate ovih kazni obustava na ličnim primanjima obveznika.

– Za prva tri mjeseca ove godine Poreska uprava RS je pokrenula 3.259 postupaka prinudne naplate po osnovu prekršajnih naloga dostavljenih od strane nadležnih organa – navode iz ove ustanove.

Zakonska rješenja ne utiču na svijest pojedinaca

Ukoliko kažnjeni učesnik u saobraćaju ne plati dobijenu kaznu u roku od godinu dana, policija istu šalje u Poresku upravu RS na naplatu. Drugih ingerencija u ovom slučaju policija nema.

– Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima ne propisuje način da učesnici u saobraćaju koji gomilaju neplaćene kazne, a koje su im izrečene nakon počinjenog prekršaja u saobraćaju budu na bilo koji način kažnjeni od strane policijskih službenika. Trenutna zakonska rješenja propisuju određene mehanizme naplate izrečenih novčanih kazni, ali ne možemo očekivati da zakonska rješenja imaju najveći uticaj na svijest i odgovornost pojedinaca – navode iz Policijske uprave Trebinja za “Moju Hercegovinu”.

Ipak,  sve navedene mjere pokazale su se kao nedovoljne da prekršioci koji ne plaćaju kazne ponovo ne sjednu za volan. Problem je u tome što neki rekorderi po broju kazni u BiH uopšte nemaju ni imovinu ni prihode, te voze neregistrovana ili tuđa vozila, a ne ustručavaju se ni da za volan sjednu bez dozvole.

Jelena Denda Borjan

86 Shares
86 Shares
Copy link