Početna  /  Vojin Gušić – Osnivanjem Udruženja djece poginulih boraca prekršen je zakon
Hercegovina nevesinje

Vojin Gušić – Osnivanjem Udruženja djece poginulih boraca prekršen je zakon

NEVESINJE – Vojin Gušić, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida i zamjenik predsjednika BORS osudio je najavu formiranje ogranka Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” u Nevesinju istakavši da se osnivanjem ovoga udruženja vrši podjela unutar boračkih kategorija, kao i da se krši Zakon o udruženjima i fondacijama.

Boračka organizacija Republike Srpske (FOTO: ilustracija)
Boračka organizacija Republike Srpske (FOTO: ilustracija)

Ličnim zalaganjem kako i statutarnim izmjenama u Boračkoj organizaciji Republike Srpske uspjeli smo da veliki broj djece poginulih boraca uključimo u rad odbora i prepustimo im odgovornost za budućnost organizacije, rekao je Vojin Gušić, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida i zamjenik predsjednika BORS.

„Ne mogu da shvatim da djeca poginulih boraca hoće nešto posebno, a već su u odboru porodica poginulih u okviru BORS, na lokalnom, a većinom i na republičkom nivou. Slažem se sa tim što oni ističu, da zapošljavanje ide po partijskom principu. Ja to javno kažem i to smo govorili u prošlim sazivima, ali to im nije opravdanje. Zašto se oni moraju samostalno osnivati kada su već u našim odborima“, rekao je Gušić i izrazio sumnju da se iza osnivanja Udruženja djece poginulih boraca kriju drugi interesi.

Vojin Gušić (FOTO:Moja Hercegovina)

Gušić se osvrnuo na Zakon  o udruženjima i fondacijama prema kojem javni interes može steći samo jedna organizacija, koja mora biti zastupljena na čitavoj teritoriji Republike Srpske.

„Jedino Boračka organizacija Republike Srpske posjeduje sve lokalne odbore. Na svim drugim organizacijama Vlada Republike Srpske je svjesno prekršila zakon. Ovo nam govori da se mnoge organizacije osnivaju iz ličnog interesa, a mnoge politički instruisane“, rekao je Gušić i dodao da to dokazuje Član 4. stav 1. Zakona o udruženjima i fondacijama koji su u suprotnosti sa novoosnovanim udruženjima unutar boračkih kategorija.

Osnivanje Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” prethodno je osudila Gradska boračka organizacija Trebinje iz koje su se oglasili saopštenjem u kojem navode da osnivanje udruženja umjesto jedinstva i zajedničkog zalaganja vodi ka podjelama i nejedinstvu među djecom poginulih boraca.

Opštinski odbor Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ iz Nevesinja zakazao je Osnivačku skupštinu koja će se održati u četvrtak 18.02.2016. u Velikoj sali opštine Nevesinje.

 

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Vojine odhebi u troskocima sa tom šupljom pričom.Šta ste to vi iz borsa uradili za bilo koga osim za sebe?Šta ste to vi učinili da se prekine partijsko zapošljavanje?Zašto ne bi imali konkurenciju?Mislim da u tom grmu i leži zeko.

19 Shares
19 Shares
Copy link