Početna  /  Vladajuća koalicija u NSRS za kratko vrijeme manja za 11 imena
Izdvajamo Republika Srpska

Vladajuća koalicija u NSRS za kratko vrijeme manja za 11 imena

Ukoliko svi poslanici DNS-a i SPS-a u Narodnoj skupštini RS ostanu lojalni svojim liderima, Nenadu Nešiću i Goranu Selaku, vladajuća koalicija u republičkom parlamentu mogla bi se „istopiti“ za čak 11 imena.

Nešić je u prvoj sedmici predizborne kampanje najavio napuštanje koalicije, što je Predsjedništvo stranke i potvrdilo a dva dana prije izbora izrazio je želju da sa opozicionim SDS-om i PDP-om formalizuje saradnju, a tom prilikom je sugerisao i lideru Socijalističke partije Petru Đokiću da učini isto.

Socijalisti bi im se, takođe, mogli prodružiti ali ne Đokićevi već Selakovi, nastali cijepanjem jedinstvene Socijalističke partije. Lider SNSD-a Milorad Dodik saopštio je danas da Selakova stranka nije više dio koalicije a razlog sukoba je uvjerenje srpskog člana Predsjedništva BiH da SPS nije lobirao među svojim glasačima za kandidata vladajuće koalicije Igora Radojičića, koji je na kraju izgubio gradonačelničku poziciju. Pobjedu je odnio PDP-ov Draško Stanivuković, sa kim će, prema najavama samog Selaka, uskoro razgovarati o potencijalnoj saradnji u Banjaluci.

Imajući u vidu da DNS trenutno ima sedam, SPS četiri, uz raniji izlazak Milana Radovića iz koalicije, vlast okupljena oko SNSD-a mogla bi ostati bez 12 imena na koja je ranije mogla računati pri donošenju odluka u NSRS.

Od dvotrećinske većine, koju je u jednom momentu činilo čak 59 poslanika tako bi mogla da se smanji na 46, četiri više od minimalna 42 koliko je potrebno za formiranje vlasti. Koliki je vladajući font u parlamentu pokazuje i to da bi, pored izlaska DNS-a i SPS-a, vlast mogla da preživi i istupanje još jednog poslaničkog kluba, jer imaju pet glasova „viška“ a preostale stranke redom imaju manje. Po četiri imaju Demos i Ujedinjena Srpska, po tri NDP i Socijalistička partija, a pored 29 poslanika iz SNSD-ovog kluba vlast podržavaju i tri bivša SDS-ova poslanika, dva iz Doboja, lojalna Obrenu Petroviću te jedan iz Bijeljine, koji je stao uz Miću Mićića.

Dvije opozicione stranke, SDS i PDP, imaju 12 odnosno devet poslanika, a Savez za BiH tri. Opoziciono djeluje i poslanik Krsto Jandrić koji je napustio NDP nakon što je lider te stranke Dragan Čavić saopštio da se priklanja koaliciji oko SNSD-a.

Moja Hercegovina

Oznake
16 Shares
16 Shares
Copy link