Početna  /  Vlada zaključila – poljoprivrednicima do kraja mjeseca 11 miliona KM
Republika Srpska

Vlada zaključila – poljoprivrednicima do kraja mjeseca 11 miliona KM

Vlada Republike Srpske zaključila je danas da će poljoprivrednicima do kraja avgusta biti uplaćeno 11 miliona KM zbog ogromne štete od suše.

Foto: vlada.rs

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da će biti uplaćeno i pet miliona KM kroz poseban paket mjera podrške jesenjoj sjetvi.

Ona je dodala da će poljoprivrednicima biti isplaćeno i pet miliona KM iz klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prije svega za sisteme za navodnjavanje.

Nakon sjednice Vlade Republike Srpske na kojoj je razmatran izvještaj o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju, kao i prijedlog mogućih mjera, Cvijanovićeva je navela da bi poljoprivrednici mogli dobiti i dodatnih 10 miliona KM ako bude usvojen zakon o akcizama.

Premijer Srpske je podsjetila da su sve obaveze iz prošle godine prema poljoprivrednicima izmirene, a da je za ovu godinu do sada isplaćeno 20 miliona KM, što je trećina agrarnog budžeta.

Jedan od zaključaka Vlade Srpske je i zahtjev Savjetu ministara BiH da hitno riješi problem sa Hrvatskom u vezi sa pravilnikom kojim je ova zemlja povećala takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 evra ili da budu uvedene recipročne mjere.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao sjednici, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada i ovaj put hitno reagovala i donijela set mjera kojima će biti pomognuto poljoprivredi s obzirom na ogromnu štetu od suše.

On je rekao da su mjere Vlade donesene u pravom trenutku.

0 Shares
0 Shares
Copy link