Početna  /  Vlada Srpske krije koje su banke kupci obveznica Republike Srpske
Izdvajamo Republika Srpska

Vlada Srpske krije koje su banke kupci obveznica Republike Srpske

Foto: Siniša Pašalić
Javnost vjerovatno nikada neće saznati koje banke su u protekloj deceniji kupile hartije od vrijednosti, odnosno obveznice koje je Republika Srpska prodala u milionskom iznosu.

Taj podatak je od Vlade Srpske tražio poslanik u Narodnoj skupštini, Davor Šešić, ali je iz Ministarstva finansija stigao odgovor bez imena banaka i bez pojedinačnih vrijednosti obveznica koje su kupile.

– Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti i Uputstvom o načinu uvida javnosti u spisak akcionara emitenta hartija od vrijednosti, propisano je da je Centralni registar hartija od vrijednosti obavezan da listu akcionara učini dostupnim javnosti. Podaci koji su dostupni javnosti odnose se samo na spisak akcionara bez matičnog broja i vlasničkog računa – navode u Ministarstvu finansija Srpske.

 

Foto: Siniša Pašalić

Međutim, kako kažu, pomenutim zakonom nije propisano da javnosti treba da budu dostupni podaci koji se odnose na vlasnike obveznica.

– Obzirom da kupci obveznica imaju isti rang kao i deponenti u bankama, Ministarstvo finansija bi ove podatke moglo učiniti dostupnim javnosti tek nakon što bi od vlasnika obveznice dobilo pismenu saglasnost da to može da učini. Ukoliko izričito zahtijevate da se obezbijede traženi podaci, možemo se obratiti kupcima navedenih obveznica i od svakog pojedinačno zatražiti da nam dostave saglasnosti za objavljivanje podataka o njihovom vlasništvu u javnost – navodi se u odgovoru koga potpisuje ministar finansija Zora Vidović.

Prema njenim riječima, sljedeći problem je činjenica da se hartijama od vrijednosti trguje i na sekundarnom tržištu, što znači da „prvi“ vlasnik obveznice nije nužno i njen „trenutni“ vlasnik.

– U skladu s tim, odnosno u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RS, Ministarstvo finansija ne vodi evidenciju, niti ima uvid u vlasnike obveznica nakon što se iste prometuju na sekundarnom tržištu – dodaju u Ministarstvu.

Davor Šešić za Srpskainfo kaže da je njegov glavni cilj da pokaže da su banke u RS dugo vremena učestvovale u kupovini obveznica i „indirektno zaduživale građane“.

TAJNI LONDONSKI KUPCI

Republika Srpska je nedavno na Londonskoj berzi prodala obveznice vrijedne 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto. I u ovom slučaju je rečeno da su kupci obveznica poslovna tajna.

Poznato je samo da je u transakciji je učestvovalo više od 54 fonda, banke i ostali kvalifikovani investitori, od kojih su najveći i najznačajniji iz Velike Britanije, SAD, Švajcarske i Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz RS.

Foto: Siniša Pašalić

– Mi prvo moramo da raščistimo koliko je ovdje prodatih obveznica bankama u RS i BiH, a onda da idemo i dalje prema Londonskoj berzi. Ja ću pokušati da insistiram da dobijem podatke o tome koliko je koja banka učestvovala u kupovini obveznica od 2010. – kaže Šešić.

Obveznica je dužnička hartija od vrijednosti čijom prodajom RS dobija novac za budžetske potrebe. Nakon isteka naznačenog roka, ili kako je definisano ugovorom, vlasniku odnosno donosiocu obveznice Srpska je dužna da isplati njenu vrijednost uvećanu za kamatu.

Izvor: Srpskainfo

 

0 Shares
0 Shares
Copy link