Početna  /  Vlada Srpske dozvolila prodaju imovine “Kosmosa”
Izdvajamo Republika Srpska

Vlada Srpske dozvolila prodaju imovine “Kosmosa”

Prema saznanjima portala CAPITAL, vlast je uvažila molbu Vještice i skinula hipoteku sa jedne od parcela u vlasništvu preduzeća, kako bi je uprava prodala i tako pokrpila rupe u poslovanju koje se mjere u milionima maraka.

 – Vlada Republike Srpske odlučila je da upravu “Kosmosa”, na čelu sa Dušanom Vješticom nagradi za gomilanje dugova prema državi i radnicima, te za svakodnevne blokade računa zbog kojih je gotovo nemoguće normalno poslovati.

Prema saznanjima portala CAPITAL, vlast je uvažila molbu Vještice i skinula hipoteku sa jedne od parcela u vlasništvu preduzeća, kako bi je uprava prodala i tako pokrpila rupe u poslovanju koje se mjere u milionima maraka.

Hipoteka prvog reda je bila upisana u korist Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave RS i bez saglasnosti Vlade zemljište nije moglo da se proda.

Zanimljivo, u obrazloženju molbe koja je upućena Vladi se navodi da je parcela označena kao neperspektivna imovina, te da je Programom restrukturiranja predviđena za prodaju.

Podsjećamo, taj program usvojen je prije nekoliko godina i njime je veoma precizno definisano koje su to obaveze uprave prema radnicima i povjeriocima za svaki mjesec dok taj proces traje. Međutim, uprava preuzetu obavezu nikada nije ispoštovala osim, kao što je to slučaj sada, kada se krčmi imovina preduzeća.

Odluka o skidanju hipoteke je donesena na sjednici Vlade Srpske koja je održana prošle sedmice. Iako smo od resornog ministarstva tražili uvid u Informaciju o molbi “Kosmosa”, dobili smo samo “rezime” onog što se u njoj nalazi.

A u skraćenoj informaciji se navodi da će pola novca od prodaje placa biti uplaćeno na račun preduzeća, dok će pola dobiti Investiciono-razvojna banka RS, koja je “Kosmosu” dala višemilionski kredit koji se očigledno ne vraća.

Direktor Vještica bi, kako stoji u dokumentu, novac koji pripada preduzeću iskoristio da plati obaveze prema Poreskoj upravi RS a po osnovu zaostalih poreza i doprinosa na plate radnika.

“Ostatak imovine nad kojim Ministarstvo finansija, Poreska uprava ima upisanu hipoteku je dovoljan iznos kolaterala za obezbjeđenje preostalog potraživanja Poreske uprave od Kosmosa. S obzirom da je Kosmos kao i većina preduzeća pogođena posljedicama pandemije COVID–19, prijedlog Uprave Kosmosa je da Vlada na ovaj način pomogne preduzeću, jednom od rijetkih preduzeća namjenske industrije u RS, koje zapošljava 125 radnika”, navodi se u Informaciji.

Zemljište na kojoj se nalazi „Kosmos“ je izuzetno atraktivno, u blizini gradskog centra i između dvije velike saobraćajnice. Građevinskim firmama to nije promaklo i poslednjih godina se poluotvoreno špekuliše da je ono glavna kočnica podizanja nekad moćne namjenske fabrike.

Svi računi “Kosmosa” su u blokadi, a od zarađenih šest plata u ovoj godini, radnicima su isplaćene dvije cijele i pola plate za mart.

Lažnu sliku uspješnog preduzeća uprava na čelu sa Vješticom je pokušala da stvori kroz promociju tunela za dezinfekciju vrijednog 21.000 KM koji je Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske doniran u maju ove godine, dok su dugovanja prema radnicima paralelno rasla.

Direktor “Kosmosa” i ovaj put je ostao dosljedan stavu da ne odgovara na naše telefonske pozive.

(Capital)

0 Shares
0 Shares
Copy link