Početna  /  Vlada RS strateški plan za plate u tajnosti usvojila 23. juna
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Vlada RS strateški plan za plate u tajnosti usvojila 23. juna

Vlada Republike Srpske je 23. juna usvojila Strateški plan za smanjenje troškova na plate u javnom sektoru, navodi u odgovoru za ATV Fransisko Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a. Potvrđuje da je Vladin plan u skladu sa njihovim preporukama. Datum koji navodi je i svojevrsna potvrda činjenice da se sve od javnosti dobro sakrilo.

vlada_sastanak_atv1

Ni na jednoj od dvije sjednice koje su tog dana održane, plan o platama nije pominjan, bar ako je suditi po javno objavljenim zaključcima Vlade. Na posebnoj sjednici bio je i predsjednik Republike koji je do sada učestvovao u važnim odlukama vlasti. Njegovo prisustvo u Vladi su drugačije objasnili.

“Na današnjoj, 14. posebnoj sjednici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je Vladu sa razgovorima koje je vodio sa predsjednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom”, navedeno je na sajtu Vlade Republike Srpske.

O reformama koje predstoje ni predstavnici MMF-a nisu bili puno rječitiji od Vlade Srpske. Pojašnjavaju da je cilj plana smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, a načine ostavljaju domaćim vlastima. Sve kreće naredne godine uz nadzor stručnjaka iz Svjetske banke.

Čarobna formula Vlade po kojoj će budžet za plate biti smanjen bez smanjenja plata i otpuštanja radnika, izaziva sumnju u opoziciji. O svemu se pričalo i u Apostrofu ATV-a, a stavove Vlade da nema otpuštanja radnika ponovio je ministar rada.

“Kako se i zamislilo, prirodnim odlivom. Dakle, ljudi idu u penziju, tad će biti rezerve prema prijemu novih ljudi. Dakle masa para ostaje ista za plate, to je ono što će se fiksirati. [A šta je sa uštedama, na čemu će onda biti uštede?] Pa pazite, ja nisam pristalica razmišljanja da ćemo se mi spašavati, da ćemo mi praviti neki ad hok na nekim uštedama”, kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

“Treba nam dvadeset godina da dođe do prirodnog odliva i smanjenja broja zaposlenih. Ja vam odgovorno tvrdim da mi u perspektivi nećemo izbjeći otpuštanje, to je doživjela i Srbija i Hrvatska. [Mislite da Vlada neće to uraditi?] Hoće Vlada to uraditi jer od juna mjeseca kriju strateški plan za reorganizaicju javnog sektora, što ga nisu pokazali”, rekao je Miladin Stanić, poslanik u Narodnoj skupštini RS (SDS).

O uštedama na platama do sada je palo više različitih objašnjenja. Ovo poslednje o budžetu koji se neće smanjivati, ne slaže se sa brojkama koje su dostupne u tabelama MMF-a za narednu godinu.

0 Shares
0 Shares
Copy link