Početna  /  Vlada RS ne mari za preporuke revizora kod javnih nabavki
Izdvajamo Republika Srpska

Vlada RS ne mari za preporuke revizora kod javnih nabavki

Vlada Republike Srpske nije preduzimala sistemske mjere za uspješno upravljanje javnim nabavkama, a nijedna od pet preporuka iz revizije učinka na temu “Upravljanje javnim nabavkama u Republici Srpskoj” iz 2017. godine nije u potpunosti sprovedena.

Ovo se u suštini navodi u izvještaju o naknadnom pregledu sprovođenja preporuka iz izvještaja revizije učinka “Upravljanje javnim nabavkama u Republici Srpskoj”, iz kojeg se može zaključiti da su vlasti u Republici Srpskoj od pet preporuka tri djelimično sprovele, a dvije nisu uopšte.

Inače, revizija učinka iz 2017. godine utvrdila je da se iz budžeta Vlade RS i javnih ustanova godišnje na javne nabavke potroši oko 400 miliona KM plus investicije koje se finansiraju od međunarodnih kreditora i organizacija. Od 2014. do 2016. godine na javne nabavke iz budžeta institucija Republike Srpske potrošeno je više od 821 milion KM, a kako su naveli revizori, dostupni podaci tada su pokazali značajne nedostatke i odsustvo adekvatnog pristupa Vlade Republike Srpske i ugovornih organa kada je riječ o javnim nabavkama.

Kako bi se otklonili nedostaci, revizori su tada dali pet preporuka, između ostalog da se Vlada Republike Srpske i ugovorni organi ojačaju kadrovski za javne nabavke, zatim da se uspostave mehanizmi za prikupljanje, praćenje i kontrolu mjera i aktivnosti i na kraju ocijene ostvareni rezultati. Takođe, preporuka je bila i da se definišu mjere kako bi se na pravi način analizirali trenutno stanje i problemi u procesima javnih nabavi, međutim ni ta mjera nije sprovedena.

“Prisutne su česte izmjene i dopune plana javnih nabavki na godišnjem nivou, a njegova realizacija u ugovornim organima se u rijetkim slučajevima prati”, istakli su revizori.

U izvještaju o sprovođenju preporuka ističe se i da Vlada Republike Srpske nije uspostavila odgovarajuće mehanizme prikupljanja podataka i inforamcija u oblasti javnih nabavki, što je uticalo na mogućnost vršenja analiza koje bi poslužile kao kvalitetna informaciona osnova za donošenje upravljačkih odluka u oblasti javnih nabavi.

“U uslovima nedostatka potrebnih podataka i informacija, te odsustva jasnih opredjeljenja i ciljeva nije bilo moguće pratiti postignute rezultate i efekte”, istakli su revizori.

Rajko Kecman, član Predsjedništva Udruženja građana “Tender”, kaže da je Bosna i Hercegovina jedna zemlja gdje ugovorni organi nisu u obavezi da objavljuju plan javnih nabavki i redovno dostavljaju izvještaje te da su postupci toliko netransparentni da smo po mnogim pokazateljima najgori u Evropi kada je riječ o javnim nabavkama.

“Nije problem Vlada Republike Srpske, problem su ministarstva i druge institucije, ali najveći problem su političke elite koje su stavile šapu na te postupke i ne dozvoljavaju bilo kakve promjene. Revizori izađu sa preporukama, to se negdje zagubi i sve ostane na istom kao i što je bilo”, rekao je Kecman.

Izvor: Nezavisne

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap