Početna  /  Vlada RS i kineska državna kompanija potpisali memorandum o saradnji u oblasti saobraćaja
Republika Srpska

Vlada RS i kineska državna kompanija potpisali memorandum o saradnji u oblasti saobraćaja

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije “Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup” Meng Јan potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o saradnji s ciljem uspješnog razvoja infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja.

vlada-rs-saobracaj

Kineska kompanija izrazila je zainteresovanost za sklapanje komercijalnog ugovora za realizaciju projekta unapređenja, rehabilitacije i izgradnje pruge Banjaluka-Novi Grad -Dobrljin, za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijerdora, kao i da bude revidirana saradnja na projektu renoviranja i izgradnje banjalučkog aerodroma.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović koja je izjavila da je ovaj memorandum rezultat višegodišnjih privrednih, ali i političkih razgovora između Srpske i Kine.

“Republika Srpska je veoma zainteresovana za sve vidove saradnje sa Kinom i kineskim državnim kompanijama koje su kredibilne i referentne za sve projekte koje namjeravamo da realizujemo u Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Ona je napomenula da Srpska ima dobra iskustva kada je riječ o saradnji sa kineskim kompanijama i da je Vlada potpuno opredijeljena za svaku buduću saradnju, te je izrazila uvjerenje da će planirani projekti biti realizovani i da će rezultati uskoro biti vidljivi.

“Sigurna sam da ćemo planirati i već planiramo realizaciju i nekih drugih infrastrukturnih projekata u budućnosti”, rekla je Cvijanovićeva i zahvalila dosadašnjim kineskim investitorima partnerima za angažman u Srpskoj, razumijevanje i saradnju.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić očekuje da veći dio projektne dokumentacije bude završen do kraja februara, nakon čega bi se moglo dalje govoriti o dinamici projekata.

On je naveo da još nisu razgovarali o detaljima projekata, ali je dodao da bi rekonstrukcija pruge bila finansirana iz kreditnih sredstava, a auto-put kao koncesija.

Direktor kompanije “Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup” Meng Јan izjavio je da potpisnici Memoranduma moraju uložiti maksimalan napor da bude ubrzana procedura i što prije započeta realizacija projekata.

“Kao kompanija koja dolazi iz prijateljske zemlje želimo da damo maksimalan napor da bismo pomogli Republici Srpskoj u daljem razvoju. Nadam se da će Kina sa srpskim narodom imati dalji razvoj prijateljskih odnosa”, rekao je Јan.

On je dodao da ova kompanija ostvaruje dobre rezultate širom svijeta na projektima iz oblasti infrastrukture, poput luka, pomorskog, drumskog i željezničkog saobraćaj.

Sa kineskom delegacijom prethodno je razgovarao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je današnji sastanak nastavak razgovora sa kineskim investitorima o investicijama u privredu Srpske koje je predsjednik Dodik započeo posjetom Pekingu u decembru 2015. godine.

Izvor: SRNA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap