Početna  /  Vlada Hrvatske saziva sastanak povodom hapšenja u Orašju
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hrvatska Republika Srpska Vijesti

Vlada Hrvatske saziva sastanak povodom hapšenja u Orašju

Ministar unutrašnjih poslova RH Vlaho Orepić potvrdio je nešto prije 13 sati pred sjedištem hrvatske Vlade na Markovu trgu da je došao na razgovor o hapšenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju.

pxl_191016_14488626

Na pitanje novinara kako komentariše ta hapšenja Orepić je kazao da upravo ide na sastanak na kojemu će o tome razgovarati.

Prije Orepića u zgradu Vlade ušli su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitante ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave. Stigao je i šef SOA-e Daniel Markić.

Predstavnici vladajućih saborskih klubova HDZ-a i Mosta izrazili su u srijedu prijepodne zabrinutost zbog hapšenja bivših oficira i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine te su pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, odnosno prekinu pravnu nesigurnost u kojoj žive Hrvati u susjednoj državi.

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhapšena su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužilaštvo BiH ih tereti da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhapšenima je i Đuro Matuzović (64), penzionisani general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link