Početna  /  Vještaci na suđenju Nemanji Iliću: Pucao je u afektu i strahu od opasnosti
bileća Hercegovina

Vještaci na suđenju Nemanji Iliću: Pucao je u afektu i strahu od opasnosti

BILEĆA, TREBINJE – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (34), koji je optužen da je 14. jula 2015. hicem iz pištolja ubio svog sugrađanina Marka Bajovića (1986.), a njegovog brata Miloša (33) teško ranio, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu iskazima sudskih vještaka.

Nemanja Ilić na nastavku glavnog pretresa (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Prof. dr Milan Stojaković i dr Slobodan Stanković vršili su vještačenje optuženog Nemanje Ilića, na zahtjev odbrane. U svom iskazu oni su danas naveli da je, kada je pucao na braću Bajoviće, on bio u stanju srednjeg pijanstva, te da njegovi motivi nisu bili voljnog karaktera, već je njegovo djelovanje bilo afektivno-impulsivno.

– Ispitanik ne boluje od hronične duševne bolesti, niti duševnog poremećaja. Njegovo stanje svijesti u datom trenutku te noći bilo je uglavnom očuvano. Njegovi motivi (za pucanje na Marka i Miloša Bajovića, prim. aut.) imali su visok stepen neodoljivosti i bili su afektivni odgovor na opasnost koja je bila realna. Koncentracija alkohola koju je ispitanik imao u sebi u datom trenutku dovela je do nagonskog reagovanja. Njegova sposobnost shvatanja djela i mogućnosti upravljanja tim djelom bila je bitno smanjena – naveli su vještaci.

Takođe, oni su ustvrdili da je Ilić u trenutku izvršenja ubistva i pokušaja ubistva bio u stanju prepasti i straha zbog vitalne ugroženosti na koju je uticalo ponašanje učesnika.

– Učesnici su njemu prepriječili put, uperili su svjetla svojih automobila u njega, jedan je krenuo prema njemu, a on nije imao drugi put kojim bi mogao otići, pa je takav njihov nastup doveo do stanja afekta kod optuženog – naveli su vještaci.

Nakon ove konstatacije, tužilac Žarko Milić upitao je vještake kako je moguće da je ponašanje ispitanika dovelo do navedenog stanja kod optuženog kada je poznato da su svi prethodno te večeri bili skupa u kafani, te da tu nije došlo ni do kakvog sukoba, kao ni da ubijeni Marko Bajović čak nije ni poznavao Ilića.

– Ako mu (Iliću, prim. aut.) prilazi osoba koja nikad nije bila u sukobu s njim, goloruka, obučena u ljetnu odjeću, kako se optuženi mogao osjetiti životno ugroženim? Na automobilu nisu nađena nikakva oštećenja, a optuženi se mogao zaključati u automobilu ako se osjetio ugroženim – upitao je tužilac Milić.

Branko Karadeglić i Žarko Milić (FOTO_ Moja Hercegovina/arhiv)

Vještaci su odgovorili da su oni procijenili da je u datom trenutku subjektivni osjećaj ispitanika bio takav, te da to što ranije nije bilo sukoba između oštećenih Bajovića i njega nije relevantno u ovom slučaju.

– Da je ranije bilo konflikta između njih, to bi bilo relevantno u ovom vještačenju – ustvrdili su Stojaković i Stanković.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Duška Popića da obrazlože šta su mislili pod time da su Ilićevi motivi imali “visok stepen neodoljivosti”, vještaci su rekli da to znači da je optuženi imao psihički poremećaj pažnje i logičnog prosuđivanja.

– Zbog stanja straha i date koncentracije alkohola u krvi, optuženi je imao poremećaj pažnje i percepcije, te njegova reakcija nije bila voljna – ustvrdili su vještaci.

Na pitanje da li su svoje vještačenje bazirali isključivo na Ilićevom iskazu o događajima kritične noći, Stojaković i Stanković rekli su da su, osim njegovog iskaza, napravili uvid u vještačenje koje je izvršila dr Zorana Lazarević, kao i uvid u spise o spornom događaju.

Međutim, zaključci koje je dr Lazarević izvela i iznijela pred ovim sudom bitno se razlikuju od zaključaka koje su donijeli Stojaković i Stanković. Ona je danas bila ponovo pozvana da svjedoči, ali nije došla. Tužilac Milić insistirao je na tome da dr Lazarević ponovo svjedoči, te najavio da će se ona očitovati o vještačenju Stojakovića i Stankovića, budući da su oni naveli da su svoje vještačenje bazirali i na njenom vještačenju Ilića.

Svjedok odbrane danas je bio i Miljan Aleksić, vlasnik kafane “Okretaljka” ispred koje se ubistvo dogodilo. On je rekao da je navedene noći igrao pikado u ovoj kafani, te da je čuo malu svađu između Bajovića i Ilića, koja nije bila ništa neuobičajeno.

– To čak nije bila ni svađa, nego viši govor. Za šankom su bili Bajovići i Ilić koga do tada nisam ni poznavao. Iz kafane smo te noći posljednji izašli konobarica, prijatelj koji je bio sa mnom i ja. Nisam ništa primjetio, niti sam ikoga sreo na putu do kuće – kazao je Aleksić.

Na pitanje tužioca da li do kafane “Okretaljka” postoje dva puta kojima se može doći, odnosno otići, Aleksić je odgovorio da postoje.

Sljedeći glavni pretres zakazan je za 16. jun, kada bi iskaze pred sudom trebali da daju vještaci iz Novog Sada Vladimir Pilija i Dejan Belić.

Podsjećamo, Bilećanin Nemanja Ilić (34) izjasnio se 10. novembra, u Okružnom sudu u Trebinju, da nije kriv za ubistvo svoga sugrađanina Marka Bajovića (1986.) i teško ranjavanje njegovog brata Miloša (33). On se u pritvoru nalazi od od 14. jula 2015. godine.

Jelena Denda Borjan

92 Shares
92 Shares
Copy link