Početna  /  Višković: U aprilu 55 miliona KM za plate 70.000 radnika
Republika Srpska

Višković: U aprilu 55 miliona KM za plate 70.000 radnika

Foto: Moja Hercegovina

Iz republičkog budžeta biće obezbijeđeno oko 55 miliona KM za isplatu minimalnih plata i uplatu poreza i doprinosa za oko 70.000 radnika.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da će u aprilu iz republičkog budžeta biti obezbijeđeno oko 55 miliona KM za isplatu minimalnih plata i uplatu poreza i doprinosa za oko 70.000 radnika koji nisu u mogućnosti da rade zbog mjera koje su preduzete s ciljem suzbijanja širenja virusa korona i posljedica koje trpi domaća privreda.

“Preliminarna procjena je da će u aprilu 70.000 radnika prestati da obavlja djelatnost zbog odluka Vlade i činjenice da će u probleme doći i određeni subjekti iz prerađivačkog sektora koji nisu direktno pogođeni našim mjerama, nego stanjem na globalnom tržištu. Tim radnicima ćemo u aprilu isplatiti minimalnu platu od 520 KM i uplatiti poreze i doprinose. Za to će, prema preliminarnim procjenama, biti potrebno 55 miliona KM”, istakao je Višković.

On je naveo da preliminarna računica pokazuje da je u branšama koje su direktno pogođene odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani rada zbog širenja virusa korona obuhvaćeno oko 40.000 radnika, te da je donesena odluka da će za njihove martovske plate, koje treba da obezbijede poslodavci, Vlada uplatiti poreze i doprinose za koje će biti izdvojeno između 16,5 miliona i 18 miliona KM.

“Nema bojazni da može doći do zloupotreba. Taj novac neće ići poslodavcima nego će ga Vlada uplatiti javnim fondovima”, rekao je za RTRS Višković, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, za intervencije u vezi sa platama u privredi za mart i april obezbijeđen je novac.

“Radićemo rebalans budžeta da bismo stavke koje se odnose na nabavku sredstava, opreme, objekata i materijala, te troškove usavršavanja i reprezentacije doveli na minimalan nivo koji je potreban za normalno funkcionisanje, a na osnovu tih ušteda imamo obezbijeđena sredstva za mart i april”, naglasio je Višković.

On je dodao da je jedna od mjera koja je donesena s ciljem pomoći privredi prolongiranje roka za uplatu poreza na dobit sa 31. marta na 30. jun.

“Zbog već definisanih mjera i onih koje planiramo za april trebalo nam je vanredno stanje jer ih ne možemo drugačije sprovesti”, rekao je Višković.

On je naveo da će biti obezbijeđen dodatni novac putem obveznica, trezorskih zapisa i kredita jer je plan da u maju Vlada raspolaže znatnijim sredstvima u fondu za pomoć oporavka privrede kada bude okončana epidemija.

Izvor: Mondo

17 Shares
Copy link
Powered by Social Snap