Početna  /  Višković 15. aprila najavio rebalans i uštede. Njegovo obećanje ne znači ništa
Istrage

Višković 15. aprila najavio rebalans i uštede. Njegovo obećanje ne znači ništa

Kako prenosi agencija Srna, premijer Republike Srpske Radovan Višković 15.4. je najavio rebalans budžeta i uštede koje se tiču reprezentacije, goriva, upotrebe službenih vozila i drugih manje potrebnih troškova, kako bi se amortizovali ekonomski gubici prouzrokovani pandemijom virusa korona.

Stavke koje se tiču reprezentacije, goriva, upotrebe službenih vozila, stručnog usavršavanja, nabavke helikoptera, vozila i sl. će biti stavljene na čekanje“, jasno je izjavio Višković.

Dvije sedmice nakon ovih najava, Moja Hercegovina je analizirala da li je Višković ispoštovao bilo šta što je tada najavljeno, odnosno da li su institucije RS počele da prave uštede na mjestima gdje se one, zaista, vrlo lako mogu napraviti.

Odgovor na ova pitanja je da nisu.

Da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Dragan Lukač za uštede ne mare, pokazuju slučajevi nabavljanja opreme za opremanje teretane u Centru za obuku u Zalužanima, gdje je MUP ovog mjeseca potpisao ugovor vrijedan čak 90.000 KM bez PDV-a! Samo jedan ponuđač je “bio u igri”, podrazumijeva se.

Lukač se tu nije zaustavio, nego je istog dana kada je Višković najavio uštede, potpisao ugovor od 60.000 KM bez PDV-a za održavanje vozila Renoa, Dačije i Nisana sa firmom Guma M d.o.o. iz Mostara. Ova firma je, takođe, bila jedini ponuđač.

Samo dan poslije, MUP se odlučio i za nabavku “usluga štampanja raznih obrazaca i blokovske robe”, za šta je planirano 50.000 KM.

MUP je 21.4. objavio da potražuje, kako su naveli, usluge informacione tehnologije: savjetovanje, razvoj programske podrške, internet i podršku, odnosno da zakupljuju telekomunikacione vodove, za šta će izdvojiti 100.000 KM bez PDV-a.

I na kraju, ali ne najmanje bitno, MUP u doba korone i najava ušteda nabavlja – vjerovali ili ne, traktorsku kosilicu! I dok se cijena ovih kosilica sa PDV-om uobičajno kreće u rasponu od tri do šest hiljada konvertibilnih maraka, MUP će biti “lake ruke”, pa je za ovu nabavku predvidio iznos od 9.000 KM bez PDV-a. Treba li spomenuti da je ovaj tender raspisan sedam dana poslije najave  ušteda?

Međutim, daleko od toga da je MUP jedina institucija koja se oglušila o Viškovićeve najave. Tako je npr. Garantni fond Republike Srpske 24.4. raspisao tender za nabavku 10.500 litara dizel goriva, direktno se oglušujući o Viškovićeve najave. Investiciono – razvojna banka, takođe. Oni nabavljaju gorivo i maziva u vrijednosti od 70.000 KM bez PDV-a. 

Poreska uprava Republike Srpske dan nakon Viškovićevih najava odlučila je da pribavi gume za službena vozila Poreske uprave u vrijednosti od 15.000 KM bez PDV-a.

Posebna priča su javna preduzeća i ustanove, koje se prema Viškovićevim instrukcijama ponašaju kao i prema lanjskom snijegu. Dok Višković najavljuje uštede troškova na reprezentacije, KPZ Foča nabavlja alkohol i cigarete u vrijednosti od 32.000 KM bez PDV-a. 

Drugi kazneno – popravni zavod, onaj banjalučki, kupuje gorivo u vrijednosti od 55 555 KM bez PDV-a. Tender za ovu nabavku raspisan je 16.4.2020.

Elektroprivreda Republike Srpske rasipaće se na bušaćoj garnituri, jer će da je plati 100.000 KM bez PDV-a, sudeći po objavljenoj javnoj nabavci 24.4. ove godine. Iako se sa nekoliko klikova mišem na internetu može provjeriti cijena navedene garniture (koja rijetko prelazi 34 hiljade evra sa uračunatim PDV-om), ERS će u vrijeme korone da bude i više nego darežljiva. O uštedama neki drugi put.

Pošte Srpske će za nabavku usluga servisiranja vozila u garantnom roku izdvojiti 40.000 KM bez PDV-a, a tender je raspisan juče, 27.4.

JP “Autoputevi Republike Srpske” d.o.o. objavili su obavještenje o nabavci kancelarijskog materijala, a za predmetnu nabavku “Autoputevi RS” planiraju da izdvoje čak 50.000 KM bez PDV-a. Ovom javnom nabavkom za 50.000 KM kupuju papirne ili kartonske registratore, knjigovodstvene knjige, fascikle, obrasce itd., a o tome je naš portal već pisao.

Da ni jedinice lokalne samouprave neće zaostajati u rasipništvu svjedoče brojni primjeri. Grad Bijeljina će tako javne površine pokrivati video nadzorom čija će nabavka da košta 170.000 KM bez PDV-a, a na to će dodatno da plati i montiranje video opreme.

AD Komunalac iz Bijeljine će nabavljati stotine hiljada litara goriva. Predmet njihove nabavke su goriva za vozila AD „Komunalac“ Bijeljina i to: Eurodizel 4, Eurodizel 5, Benzin bmb – 95  i tečni naftni gas za motorna vozila. Komunalac će za sve ovo “iskeširati” 257.000 KM bez PDV-a, što bi bilo u redu da se radi samo o gorivima, a ne i o gasu. Cijena goriva Eurodizel 5 i Benzina bmb – 95 u Bijeljini iznosi oko 1.35 KM po litri, dok litra gasa košta svega 0.60 KM/l. Postavlja se pitanje kako je onda moguće da sve zajedno košta 257.000 bez PDV-a, ako se, kako je navedeno, ukupno nabavlja 184.500 litara?

Opština Srbac, tačnije, JU Centar za kulturu i sport Srbac će firmi “Mane komerc d.o.o.” za usluge keteringa platiti više od 8.000 KM bez PDV-a, a Grad Zvornik će za nabavku goriva i maziva za motorna vozila gradske uprave grada Zvornika izdvojiti blizu 50.000 KM. Interesantno je da obje opštine, u kojima je SNSD suvereni vladar već godinama, ignorišu obećanja premijera koji je iz iste stranke.

Slično je uradio i načelnik Srebrenice, koji je juče potpisao Odluku o izboru najpovolјnijeg ponuđača za nabavku roba i to za: „Nabavku i isporuku tečnog goriva za motorna vozila”. Ugovor je težak koliko i zvornički.

Za razliku od navedenih opština, prioritet Grada Banja Luka u vremenu suočavanja sa korona virusom su pauk vozila. Ovaj grad je polovinom aprila zaključio tender za nabavku pauk vozila “teškog” 14.000 KM bez PDV-a. 

Autor: M.H.

8 Shares
Copy link
Powered by Social Snap