Utorak, 28.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Više od trećine Hrvat(ic)a smatra opravdanim neka silovanja

  Podijeli:

  Eurostat je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama proveo istraživanje o rodno uslovljenom nasilju, koje je dalo šokantne rezultate.

  silovanje_nasilje

  Pored mišljenja o rodno uslovljenom nasilju, ispitanici su odgovarali i na pitanja o nasilju u porodici i seksualnom napastovanju.

  Upitani su i o tome poznaju li žrtve nasilja u porodici, te kome se one moraju obratiti u slučaju da za to saznaju. Nadalje, odgovarali su i o nasilju koje je ilegalno ili bi trebalo biti ilegalno.

  Ono što šokira kada je riječ o Hrvatskoj jeste da čak 37 posto ispitanika ove članice EU smatra da je seksualni odnos bez pristanka – silovanje – opravdan u nekim situacijama.

  Eurobarometar donosi tablicu situacija u kojoj ispitanici smatraju da je seksualni odnos bez pristanka prihvatljiv. Ovo su opravdanja koja bi Hrvatice i Hrvati uvažili silovateljima:

  – ako žena nosi ‘provokativnu odjeću’ (16 posto);
  – ako je žena pod uticajem alkohola ili droge (19 posto);
  – ako je žena prije tog čina ‘flertovala’ sa silovateljem (15 posto) Hrvata i Hrvatica;
  – ako silovana osoba nije jasno rekla ‘ne’ ili se nije fizički branila od napada (9 posto);
  – ako je žena imala više seksualnih partnera prije silovanja (6 posto);
  – ako je šetala sama noću po ulici (4 posto);
  – ako je svojevoljno ušla u kući silovatelja nakon spoja ili zabave (11 posto).

  Natpolovična, ali ne i velika većina, njih 54 posto, ni jedno od ovih izgovora ne smatra opravdanim razlogom za seksualni čin bez pristanka druge osobe.

  Hrvatska, nažalost, spada i među zemlje koje če češće smatrati da je nasilje protiv žena isprovocirano od žrtve.

  A više od petine Hrvatica i Hrvata smatra i da žene često izmišljaju ili pretjeruju u svojim optužbama za zlostavljanje ili silovanje. Radi se o 22 posto ispitanika.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI