Početna  /  Više od stotinu novinara ispred Palate Predsjednika RS u Banjaluci: Ovaj put upozoravamo! (FOTO)
Republika Srpska

Više od stotinu novinara ispred Palate Predsjednika RS u Banjaluci: Ovaj put upozoravamo! (FOTO)

Novinari iz svih banjalučkih redakcija okupili su se danas ispred Palate predsjednika RS kako bi iskazali podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću, koji je sinoć pretučen u Banjaluci. Novinari su na miran i dostojanstven način protestovali i tražili da se otkrije ko je pretukao njihovog kolegu.

Novinar Milorad Milojević pročitao je okupljenim novinarima pismo podrške Vladimiru Kovačeviću

„Došli smo ovdje zgroženi onim što se dogodilo našem kolegi i prijatelju Vladimiru Kovačeviću. Došli smo dati podršku našem Vladi. Došli smo ovdje zato što godinama naše kolege trpe prijetnje, vrijeđanja i nepoštovanje,  zato što je novinarstvo palo na najniže grane, pa treba li onda da dopustimo da nas i tuku?  Da li ove metalne šipke kojima je tučen Vladimir Kovačević znače da svako ko pošteno i časno radi novinarski posao može očekivati batine? Da li se metalnim šipkama danas tuku sloboda novinarstva, sloboda izražavanja i sloboda kretanja?“, upitao je Milojević, dodavši kako narod koji nesporazume rješava šipkama neće daleko dogurati…

“Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i kretanja. Tražimo da se napadi na novinara kvalifikuju kao napad na službeno lice. Od policije očekujemo izvještaj o tome kako je vođena istraga” – kazao je Milojević.

On je rekao kako su se okupili novinari iz svih redakcija  da zatraže od institucija da se ograde od ovog zločina nad novinarom Vladimirom Kovačevićem i da što hitnije rasvijetle počinioce ovog nedjela, te da ih primjereno kazne.

“Napadi političara, biznismena i svih drugih na novinare i medije treba da prestanu. Novinari nisu protiv sistema, novinari su za sistem, pravičan i jednak za sve.

U novinarstvu se sve rješava dijalogom i zato ne želimo sistem u kome se stvari rješavaju nasiljem samo zato što se nekom ne sviđa šta radimo, kako i za koga radimo.

 

Došli smo da kažemo da nećemo ćutati i dozvoliti da nas anonimni nasilnici degradiraju i sprečavaju u obavljanju posla.Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i sloboda kretanja, kao i da se konačno napadi na novinare počnu kvalifikovati kao napadi na službena lica”, poručio je Milojević

On je rekao kako je ovo spontani skup.

“Ovaj put upozoravamo. Ukoliko napad na Vladimira Kovačevića ne bude riješen u najskorije vrijeme i napadi na medije ne budu zaustavljeni, i mi ćemo se sljedeći put bolje organizovati u odbrani novinarske časti i profesije”, poručio je Milojević.

0 Shares
0 Shares
Copy link