Početna  /  Više od 500 prijavljenih traži svoje pare u “Bobar banci”
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Više od 500 prijavljenih traži svoje pare u “Bobar banci”

Pred bijeljinskim Okružnim privrednim sudom počela je verfikacija povjerilaca “Bobar banke” u stečaju.

rs-bobar-banka

Na prvo ispitno ročište iz Brčkog je došao i Stamenko Rosuljaš. Želi da spasi svoju 12-godišnju ušteđevinu. Nakon što je uspio da naplati  50 hiljada maraka, ostatak ušteđevine, kaže, mogao bi da izgubi, jer potraživanje nije mogao uredno da prijavi.

„Nisam imao novac da uplatim jedan odsto od duga koji mi je dužna ‘Bobar banka’. Nisam imao jer sam u takvim uslovima sada. Inače sam invalid i nisam imao da platim taj jedan odsto. Stečajnom upravniku sam se obratio za pomoć. Rekao je da to nije do njega, da se obratim sudiji”, rekao je Rosuljaš.

Da će naplatiti sva svoja potraživanja sigurni su u  Agenciji za osiguranje depozita BiH.  Danas su  verifikovani kao povjerioci, a po zakonu treći su po redu za naplatu.

„Mi smo preuzeli obavezu odlaskom u likivdaciju ‘Bobar banke’ da isplatimo osigurane depozite do iznosa 86 miliona i 800 hilljada. U postupku likvidacije smo naplatili 83 miliona i sada u stečaju potražujemo tri miliona i 841 hiljadu“, rekao je Perica Rajčević iz Agencije za osiguranje depozita BiH.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević primio je 570 prijava, od čega je danas potvrđeno njih 302. Koliko potraživanja i od kojih sve povjerilaca će biti priznata još ne može da potvrdi.

„Sve to zavisi od toga koliko ćemo naplatiti mi u postupcima od dužnika bankinih i za koje iznose će se unovčiti imovina koju banka ima, što pokretne stvari što nekretnine. U toku je procjena imovine koja je u vlasništvu banke.Tako, kada budemo imali procjenu, kada bude izvještajno ročište, vidjećete u izvještaju.Tad ću moći više da govorim“ , kazao je  Lazo Đurđević, stečajni upravnik “Bobar banke”.

Nastavak ročišta zakazan je za 24. i 25. maj. Tada će se verifikovati preostale prijave. Po zakonu, prioritet prilikom naplate  imaće nenamirena potraživanja u likvidacionom postupku, nakon čega na red dolaze plate radnicima, Agencija za osiguranje depozita, a zatim i ostali povjerioci.

0 Shares
0 Shares
Copy link