Početna  /  Veterani odbrambeno – otadžbinskog rata: Nosioci vlasti u RS ne čine doslovno ništa u odnosu na presuđeni genocid! Zahtjevamo da vlast pokrene međunarodni sudski spor o Rezoluciji o Srebrenici!
Izdvajamo Republika Srpska

Veterani odbrambeno – otadžbinskog rata: Nosioci vlasti u RS ne čine doslovno ništa u odnosu na presuđeni genocid! Zahtjevamo da vlast pokrene međunarodni sudski spor o Rezoluciji o Srebrenici!

Veterani odbrambeno – otadžinskog rata Republike Srpske su tokom Skupštine ove organizacije donije zaključak o usvajanju rezolucije o Srebrenici. Oni krivca u ovakvom odnosu prema Srbima vide prvesntveno u tromosti aktuelne vlasti i nedostatka volje da se odbrani narod kojeg zastupaju kako se ne bi stavljale kvalifikacije poput genocida za zločine u Srebrenici. Tokom suđenja za događaje u Srebrenici u Haškom sudu, ovaj zločin okarakterisao kao genocid, a nedavna Rezolucija o Srebrenici takođe sadržava kvalifikaciju da se u Srebrenici dogodio genocid. Zaključak Veterana prenosimo u cjelosti i bez izmjena.

Zaključak Skupštine VOORRS o rezolucij GS UN za ratni događaj u Srebrenici

Mi VOORRS smo potpuno svesni da je Haški tribunal u okolnostima u kojima je radio i pod pritiscima kojima je bio izložen, presudio genocid u Srebrenici. Smatramo velikom i neoprostivom greškom što vlasti Republike Srpske nisu iskoristile pravne mehanizme i okolnosti zbog kojih je predsjednica Tribunala kao priznati svjetski stručnjak u čijoj je Zemlji utvrđen genocid , glasala protiv presude o genocidu u Srebrenici. Nosioci vlasti u Republici Srpskoj koji su svojom nespošobnošću i neaktivnošću nanijeli istorijsku nepravdu i neoprostivu štetu srpskom narodu u cjelini, a posebno u Republici Srpskoj, ne čini doslovno ništa u odnosu na presuđeni genocid. Zahtjevamo da vlast mora odmah da pokrene međunarodni sudski spor o nakaradnoj Rezoluciji o Srebrenici koja nije donesena u skladu sa odredbama Povelje UN, te je prema tome pravno ništavna, ili u suprotnom tražićemo da odgovaraju za svoju neaktivnost koja izaziva ogromne posljedice za naš narod .

Rezoluciju o Srebrenici smatramo demokratski i pravno nelegitimnom jer je osporavaju pravne norme navedene u Povelji UN. Njeno eksplicitno ili imlicitno tumačenje ili njeno instrumentalizovanje koje je nažalost započelo odmah nakon njenog usvajanja samo usložnjava situaciju u regionu i izaziva višestruke negativne posledice i nove podjele do kojih nepromišljeni politički potezi i inicijative mogu da dovedu.

Svjesni smo da će biti veoma teško ispraviti nepravdu učinjenu ovom Rezolucijom, ali 4/5 stanovnika planete Zemlje nas obavezuje da za sramotu i nepravdu učinjenu srpskom narodu kažemo: Ne može tako! Ishod procesa kojeg trebamo pokrenuti trajno će ostati, kakav god bio taj ishod, mi moramo dokazati da jedan mali narod velikog srca ima i svoje dostojanstvo.

I pored ovih nepobitnih činjenica ničim ne umanjujemo srebreničku tragediju i smatramo je poukom za budućnost i suživot u BiH, takođe nikada nećemo dozvoliti ni da se umanjuje tragedija srpskog naroda a pogotovo tragediju koja je u ratu zadesila 107 srpskih naseljenih mjesta u okolini Srebrenice, stoji u Zaključku koji potpisuje Risto Jeftić, predsjednik Veterana odbrambeno – otadžbinskog rata.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap