Početna  /  Velizar Antić za MH: Rezultati jučerašnjih izbora u Doboju dokazali su teške mutljavine u novembru
Izdvajamo Teme i komentari

Velizar Antić za MH: Rezultati jučerašnjih izbora u Doboju dokazali su teške mutljavine u novembru

Velizar Antić
Politički analitičar Velizar Antić smatra da ponavljanje izbora u Doboju nije bilo uzaludno, iako je, kako ističe, pobjeda kandidata SNSD-a za gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića bila očekivana.

Komentarišući za naš portal preliminarne rezultate jučerašnjih izbora u Doboju, gdje su Jerinić i SNSD ponovo ostvarili ubjedljivu pobjedu, Antić kaže da je sada očigledno da su u tom gradu, na izborima održanim 15. novembra, “bile prisutne brojne mahinacije i mutljavine”.

Ovakvi rezultati su se mogli očekivati. Sada je jasno da je SNSD uspio da skoro u potpunosti prevuče na svoju stranu kompletnu nekadašnju strukturu Obrena Petrovića i SDS u Doboju. S druge strane, ne slažem se s tvrdnjama onih koji smatraju da je ponavljanje izbora bilo besmisleno, budući da su pobjednici opet ostvarili ubjedljivu prednost. U poređenju s rezultatima izbora od 15. novembra, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja osvojio je čak 15.000 glasova manje, dok je kandidat opozicije, Cvijan Filipović, duplo poboljšao svoj izborni rezultat. To pokazuje razmjere izbornih krađa i prevara na izborima koji su održani u novembru prošle godine”, ističe Antić.

On dodaje i to da niko ne može garantovati da su i jučerašnji, ponovljeni izbori u Doboju prošli bez raznih mahinacija s izbornom voljom građana.

“Mogli smo čuti o brojnim nepravilnostima koje su se dešavale na pojedinim biračkim mjestima, o zastrašivanju posmatrača, “bugarskim vozovima”, raznim prijetnjama… Sigurno je da je spriječeno ponavljanje razmjera izborne krađe iz novembra, ali ni jučerašnji izbori nisu prošli potpuno regularno”, tvrdi Antić.

Kao moguću grešku opozicije u želji da ostvari bolji izborni rezultat u Doboju, Antić navodi to što kandidatura za gradonačelnika nije bila povjerena nekom mlađem čovjeku.

Naravno da nije bilo moguće promijeniti kandidata koji je bio prijavljen za izbore 15. novembra, ali smatram da je opozicija napravila grešku što za prošlogodišnje lokalne izbore u Doboju nije našla nekog mlađeg. Upravo ti izbori su pokazali da su se birači u Srpskoj u najvećoj mjeri zasitili starih lica i kadrova i da traže mlađe ljude. Djeluje mi da su SDS i ostale opozicione stranke još ranije digle ruke od Doboja i da nisu ni vjerovali u mogućnost pobjede”, kaže Antić.

Prema preliminarnim rezultatima ponovoljenih izbora u Doboju, koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, kandidat SNSD-a za gradonačelnika, Boris Jerinić, osvojio je 19.148 glasova ili 67,44 odsto.

Kandidat Socijalističke partije Srđan Todorović dobio je povjerenje 4.645 glasača ili 16,36 odsto, a Cvijan Filipović iz SDS-a 4.600 ili 16,20 odsto.

Podsjećamo, na izborima održanim 15. novembra prošle godine Jerinić je osvojio 34.734 glasa, ili 82,3 odsto, što predstavlja za 15.586 glasova bolji rezultat u odnosu na jučerašnje ponovoljene izbore.

Srđan Todorović u novembru je osvojio 5.461 glas ili 12,93 odsto, dok je Cvijan Filipović na novembarskim izborima imao 2.016 glasova, ili 4,88 odsto.

Moja Hercegovina

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap