Početna  /  Velika srpska pjesnikinja više se ne nalazi u programu za srednje škole
Kultura Srbija

Velika srpska pjesnikinja više se ne nalazi u programu za srednje škole

Čuvena zbirka velike srpske pjesnikinje isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razred gimnazije.

Prema navodima medija, u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pjesnikinje “Tražim pomilovanje”. To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvjetnim radnicima, univerzitetskim profesorima.

Na odluku je hitro reagovala i Zadužbina “Desanka Maksimović”, pismom Ministarstvu prosvjete, Nacionalnom prosvjetnom savjetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović.

“Prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrijednosti srpskog književnog kanona preko sveukupnog djela Desanke Maksimović sa kojim treba da se upoznaju učenici 3. i 4. razreda srednje škole je, najblaže rečeno, djelatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta”, izjavila je Svetlana Šeatović, upravnica Desankine zadužbine.

B92

267 Shares
267 Shares
267 Shares
Copy link