Početna  /  Vehid Šehić za MH: Posmatranje izbora je praksa u svim civilizovanim državama
Izdvajamo Teme i komentari

Vehid Šehić za MH: Posmatranje izbora je praksa u svim civilizovanim državama

Vehid Šehić
Nekadašnji predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH i član Koalicije „Pod lupom“, Vehid Šehić, tvrdi da angažman stranih posmatrača na predstojećim lokalnim izborima u BiH ni na koji način ne može da utiče na rezultate izbora, niti na sam izborni proces pa mu zbog toga, kako kaže, nije jasno zbog čega je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio povlačenje vitalnog nacionalnog interesa po tom pitanju.

Komentarišući za Moju Hercegovinu Dodikovu namjeru da ospori angažman međunarodnih posmatrača na lokalnim izborima u BiH, zakazanim za 15. novembar, Šehić ističe da je posmatranje izbora u drugim državama nešto u čemu učestvuju gotovo sve evropske zemlje, pa i neke izvan Evrope, poput SAD.

„Takva praksa je uobičajena među svim državama članicama Savjeta Evrope. Koalicija „Pod lupom“, kao i neke druge nevladine organizacije iz BiH takođe su učestvovale u praćenju izbora u nekim evropskim državama“, kaže Šehić za naš portal.

On dodaje i to da „ne postoji ni promil šanse da strani posmatrači utiču na izborni proces“, zbog čega mu, veli, nije jasno zašto je srpski član Predsjedništva BiH potegao pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na jučerašnjoj sjednici tog tijela.

Strani posmatrači dođu u državu u kojoj se odvijaju izbori na dva do tri dana, naprave svoja zapažanja tog procesa i, eventualno, predlažu šta bi trebalo mijenjati u Izbornom zakonu kako bi se neke manjkavosti, ako postoje, otklonile u budućem periodu. Oni ni na koji način ne diriguju izbornim procesom, ne utiču na rezultate izbora i ne određuju pobjednike“, objašnjava Šehić.

O ovome se, inače, danas oglasila i Centralna izborna komisija BiH, navodeći da je Memorandum o nadgledanju izbora pripremljen u ranijem periodu. Kao prijedlog potpisnika memoranduma ističe se da to bio bivši predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Milorad Dodik juče je na sjednici Predsjedništva BiH povukao pitanje vitalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH. Dodik je bio protiv, dok su Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali sklapanje takvog sporazuma. Dodik tvrdi da „postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces“, te da se, kako je naveo, radi o „sajber sigurnosti“.

Moja Hercegovina

1 Share
1 Share
Copy link