Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Veče posvećeno književnom stvaralaštvu Novice Telebaka

  Podijeli:

  Na radost brojnih ljubitelja pisane riječi, večeras je, u kino sali Kulturnog centra Trebinje, održano književno veče pjesnika i prozaiste Novice Telebaka. Inicijator i organizator bila je Narodna biblioteka Trebinje, a povodom nagrade kojom je Društvo pisaca Rusije iz Moskve nagradilo Novicu Telebaka za knjigu poezije ”Svijeća za patrijarha Pavla”. Ova knjiga, objavljena 2015. godine, izabrana je za najbolju u konkurenciji od 294 autora iz cijele Evrope. Pored autora, u programu su učestvovali Verica Čupković, Branislav Đogović Badi, Vlatka Musić, Nelica Bošković, Nebojša Kolak, Ratomir Mijanović te Mješoviti hor ”Tribunija” u klavirskoj pratnji kompozitora Božidara Boba Vučura. Pročitano je i pozdravno pismo pjesnika Pera Zupca. Kino sala je bila gotovo puna, a okupljeni su imali priliku uživati u dvočasovnom programu koji je obuhvatio cjelokupno stvaralaštvo Novice Telebaka Tenija. 

  Pozdravnu riječ uputio je trebinjski novinar Ratomir Mijanović, istakavši da Trebinje Telebaka doživljava kao svog pisca uprkos činjenici da on živi i radi u Trebinju tek od posljednjeg rata. Od njegove prve zbirke poezije ”Tuga se boji riječi”, objavljenoj 1979. godine pa sve do, za sada, posljednje zbirke ”E moja Hercegovino”, Telebak je pjesnik hercegovačkog kamena. Zastupljen je i u brojnim pjesničkim antologijama, a neke od njih su ”Hercegovački vijenac”, ”Iz veka u vek”, ”Kad srce zasvetluca”, kao i u mnogim drugim zajedničkim izdanjima.

  Knjige Novice Telebaka prevođene su na ruski i rumunski, dok je njegova poezija prevođena na francuski, njemački, engleski, italijanski i romski. Osim nagrade ”Društvo pisaca Rusije”, dobitnik je i priznanja ”Mokranjčeva nagrada”, kao i nagrada ”Pesnički krčag” i ”Dučićeva lira”.

  Nakon uvodne riječi, novinarka Vlatka Musić pročitala je pozdravno pismo Pera Zupca.

  Tenijeve stihove kazivali su Verica Čupković i Branislav Badi Đogović.

  Izvode iz kritika pjesničkog stvaralaštva Novice Telebaka čitala je Vlatka Musić, a među pročitanim su se našli Duško Trifunović, Dobrica Erić, Stevan Tontić, Radoslav Bratić, trebinjski pjesnik Mustafa Cico Arnautović i mnogi drugi.

  Publika je imala priliku čuti Mješoviti hor ”Tribunija” u klavirskoj pratnji trebinjskog kompozitora Božidara Boba Vučura.

  Nelica Bošković je pročitala sjajnu priču Novice Telebaka, ”Uvijek ima gore”, priču snažnog emotivnog naboja.

  Navedeno je i to da je Novica Telebak priredio zbirku pjesama Alekse Šantića, koja je nedavno ugledala svjetlost dana, a radi se o zbirci ”O bore stari”.

  Dolaskom u Trebinje, nakon četvorogodišnjeg liječenja, uz Nebojšu Rudana, Dobroslava Ćuka, Zdravka Mrkonju i Danu Kuduz, učestvuje u formiranju Književne zajednice ”Jovan Dučić”.

  Novica Telebak uskoro završava dokumentarističku knjigu ”Stradanje mostarskih Srba u XX vijeku”, a dijelove ove knjige pročitao je novinar Nebojša Kolak.

  Na kraju programa prikazan je i kratki dokumentarni film ”Kanada je to”, koji govori o životu i djelu Novice Telebaka Tenija.

  Brojna publika je burnim aplauzima pozdravljala Tenijevu poeziju i prozu, pokazavši radost i zahvalnost što jednog takvog pjesnika imaju za sugrađana.

  Bibliografija Novice Telebaka Tenija:

  Tuga se boji riječi, 1979.
  I jasike, 1985.
  Vilin klanac, 1987.
  Ispovijest sitne čeljadi, 1990.
  Kamenica, 1998.
  Požar uma, 2000.
  Svijeća za Patrijarha Pavla, 2014.
  Sapeto nebo, 2014.
  E, moja Hercegovino, 2018.
  i knjiga u pripremi Stradanje mostarskih Srba u 20. vijeku

  Igor Svrdlin

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI